Helyettes államtitkár: a roma szakkollégiumok közösséget teremtenek és védelmet biztosítanak a fiataloknak

Belföld, 2023.08.26

A roma szakkollégiumok fontosságára és a működtetésüket végző egyházak magas színvonalú oktató munkájára hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szombaton Pécsen.

Radomszki Lászlóné a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó ünnepsége keretében rendezett ökumenikus istentisztelet után kiemelte: az országban működő intézmények létrehozása Európában példa nélküli intézkedés volt több mint tíz esztendővel ezelőtt.

A szakkollégiumok szerepe nemcsak a hallgatók felsőfokú tanulmányai miatt kiemelkedően fontos, hanem azért is, mert közösséget teremtenek és pajzsot, védelmet biztosítanak a roma fiataloknak - fogalmazott.

A helyettes államtitkár a pécsi székesegyházban tartott rendezvényen köszönetet mondott a szakkollégiumokban dolgozó oktatóknak, mert munkájukkal hozzájárulnak a hallgatók kiegyensúlyozott életének megteremtéséhez.

Radomszki Lászlóné méltatta az egyházakat azért, mert felvállalták a roma fiatalok magas szintű oktatását, a szakkollégistákhoz szólva pedig azt mondta: a hallgatók büszkék lehetnek arra, hogy ilyen színvonalas intézményekben tanulhatnak.

A rendezvényen felolvasták Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos levelét, amelyben a politikus emlékeztetett arra: tizenhárom esztendeje jöttek létre a roma szakkollégiumok, amelyek segítségével csaknem duplájára nőtt a roma származású diplomások száma, és jó esély van arra, hogy a jövőben további pozitív eredményeket hoz a hálózat.

A tanévnyitó istentiszteleten részt vett és szólt az egybegyűltekhez - mások mellett - Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Felföldi László pécsi megyés püspök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!