Időjárás
meteoblue
TV műsor

Helyettes államtitkár: jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül

Belföld, 2021.11.29

Jövőre minden tizedik magyar forint közvetve vagy közvetlenül a családokhoz kerül - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn egy békéscsabai konferencián.

Jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül Simon Attila István A szociális ügyek fontossága Magyarországon elnevezésű tanácskozáson kiemelte: jövőre szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásra csaknem 1153 milliárd forint jut, ami a GDP 4 százaléka.

Megjegyezte, a szociális ellátások valamelyik formáját naponta több mint hatszázezren veszik igénybe; a tanya- és falugondnoki rendszer például hungarikumnak számít.

Az eredményekről szólva elmondta, szociális gyermekétkeztetésre a 2010-es 31 milliárd forint helyett 87 milliárdra nőtt az állami támogatás összege. Az ápolási díj 2010-ben 15 milliárd forint volt, jövőre már 58 milliárd lesz; a gyermekek otthongondozási díjának összege január 1-jétől 200 ezer forintra nő.

2010-ben a szakellátás 12 százaléka volt egyházi fenntartású, ma az 50 százaléka. 2020-ban 59 ezer idős ember számára biztosították az idősek bentlakásos ellátását, csaknem 81 milliárd forint értékben.

Hozzátette, napjainkban 23 ezer gyerek nem a saját családjánál nevelkedik, 70 százalékukat már sikerült nevelőszülőknél elhelyezni. A 12 évnél fiatalabbak esetén az arány csaknem 90 százalékos.

Simon Attila István emlékeztetett, a szociális területen dolgozók alapbére és ágazati pótléka - fenntartótól függetlenül - 20 százalékkal nő jövőre; az átlagbérük a 2010-es 137 ezer forint helyett 370 ezer lesz.

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár a konferencián arról beszélt, hogy 2010 óta a családokra mint a nemzet építőköveire tekintenek; ettől remélik a demográfiai fordulatot, "amely megteremti a nemzet önfenntartását".

Hangsúlyozta, 2022-ben meghaladja a 3500 milliárd forintot a családtámogatásra költött forrás, ez a GDP több mint 6 százaléka. Európában egyedül Franciaország "vetekszik" a magyar családpolitikai rendszerrel - jegyezte meg.

Azt mondta, bár 1980 óta csökken az ország népességszáma, a csökkenés üteme az utóbbi években kicsivel mérséklődött; a teljes termékenységi arányszám a kormányváltáskori 1,23-ról 1,57-re nőtt.

Tavaly 40 éves csúcsot döntött a házasságkötések száma, miközben csökkent a válásoké. A különböző családtámogatási intézkedések hatására 123 ezer gyerek született meg - sorolta az eredményeket. Úgy fogalmazott: "erre van szüksége egy épülő és újraépülő nemzetnek."

Beneda Attila kiemelte: néhány családpolitikai intézkedés példa nélküli világszerte. Ezek között említette a négy gyermeket nevelő nők élethosszig tartó adómentességét vagy a nagyszülői gyed lehetőségét. Jövőre új elem lesz a 25 év alattiak szja-mentessége és a családok szja-visszatérítése - tette hozzá.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár előadásában azt mondta, vannak eredményei a tíz éve tartó felzárkózási programoknak: a vállalt 450 ezer helyett már több mint egymillióval sikerült csökkenteni a szegénységben és kirekesztettségben élők számát. Országos és célzott, egyes településekre szabott programokkal (Biztos kezdet gyerekházak, roma szakkollégiumi rendszer, tanodák) sikerült elérni, hogy a romák foglalkoztatottsága 26-ról 46 százalékra nőtt; az óvodába íratás náluk 92 százalék feletti.

A helyettes államtitkár emlékeztett, Magyarország már a második, tízéves roma stratégiát fogadta el és uniószerte egyedülálló, hogy a kormány "áll az ügy mellé". Így sikerült elérni, hogy egy-egy kezdeményezésből, programból törvény legyen, hazai támogatásúvá váljon, és így szociális szolgáltatássá erősödjön - hangsúlyozta.

A konferenciát szervező Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület 2013 óta foglalkozik a társadalmi egyenlőtlenségek leküzdésével, motivációs és életvezetési tanácsadással, hátrányos helyzetű tanulók támogatásával.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül Jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül Jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül Jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül Jövőre minden tizedik magyar forint a családokhoz kerül
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!