Hivatali visszaélés miatt emeltek vádat egy baranyai polgármester ellen

Belföld, 2024.03.20

Hivatali visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat egy baranyai falu polgármestere ellen, amiért rendszeresen hamisan igazolta egy nő közfoglalkoztatását - közölte a Baranya Vármegyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A vádhatóság közleményében azt írták: a vádlott egy Szigetvár környéki falu polgármestere, a nő pedig közfoglalkoztatott volt az önkormányzatnál.

Utóbbi 2023 első hónapjaiban több napon keresztül alkalmi munkavállalóként dolgozott egy pécsi vendéglátóhelyen annak ellenére, hogy a jelenléti ívek szerint ezeken a napokon a faluban közfoglalkoztatottként is munkát kellett volna végeznie.

A minderről tudomással bíró polgármester hivatali helyzetével visszaélve igazolta a nő közfoglalkoztatását, majd a közfoglalkoztatás igazolására készített valótlan tartalmú magánokiratokat a polgármesteri hivatalhoz benyújtotta a nő munkabérének kifizetése érdekében.

A vádlott nő az igazolások alapján hozzájutott a közfoglakoztatotti jövedelemhez azon napok után is, amelyeken nem is dolgozott közfoglalkoztatottként, ugyanakkor mivel a költségvetésben így okozott vagyoni hátrány nem haladta meg a félmillió forintot, tette nem minősül bűncselekménynek.

A Szigetvári Járási Ügyészség a polgármestert hivatali visszaélés és hamis magánokirat felhasználása, a nőt bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt vádolta meg.

A vádhatóság a polgármesterrel szemben pénzbüntetés, a nővel szemben próbára bocsátás kiszabását indítványozza - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!