Hullottak a rózsaszirmok Szőregen

Belföld, 2024.06.30

Immár 24. alkalommal rendezték meg a sokak által várt Szőregi Rózsaünnepet a hétvégén, melynek az egyik legnépszerűbb betétprogramja a felvonulás Szőreg utcáin.

XXIV. Szőregi Rózsaünnep

Szőreg messze földön híres az egyedülálló rózsáiról és a környéken élő rózsatermesztőkről. A hagyományos Rózsaünnep alatt azok a rózsaföldek is megtekinthetőek, ahol számos rózsafajtát termesztenek. A legendás szőregi rózsatő az Európai Unió által oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott rózsaföldeken terem, amelyet a Rózsaünnep alkalmával megnyitnak a nagyközönség előtt is és aki szeretné megnézheti a színpompás termőterületeket, sőt virágot is szedhet. Elképesztő látványt nyújt a több ezer tő rózsa, amelynek termesztésében a szőregi és a település környéki gazdák élen járnak.   

A programok hagyományosan pénteken veszik kezdetüket, de a legnépszerűbb esemény mindig is a Rózsaünnepi felvonulás volt. A felnőtteket rózsaszedés, a kicsiket mini vidámpark várta. Az este pedig egyértelműen a bulizásról szólt. 


Sajnos a Rózsaünnepi felvonulás évről-évre zsugorodik, a résztvevők száma is jelentősen lecsökkent, én még emlékszem olyan felvonulásra, ahol a virágokkal feldíszített járművek hosszasan, hosszú percekig követték egymást és több tucat járművet díszítettek fel a nagy napra. Akkor az érdeklődés is nagyobb volt, de azért most is akadtak érdeklődők szép számmal. A menet a Bánya utcából indult, majd ide is tért vissza a Szerb utca, a Hősök tere, valamint a Magyar utca érintésével.  

A konvojban haladók örömmel osztották a rózsát és szórták a szirmokat a népes közönség legnagyobb örömére. A konvojt a majorettek felvonulása nyitotta meg, majd sorra következtek a feldíszített lovaskocsik, fiákerek, traktorok, kamionok, de még 2. világháborús Willys Jeep-et is lehetett látni. Természetesen a felvonuláshoz csatlakoztak a Rózsahölgyek Rendje Egyesület tagjai is, akik szintén osztogatták a nézőknek a virágokat.  

Mi a magunk részéről reméljük, hogy ez a több évtizedes múlttal rendelkező és népszerű esemény nem tűnik el végleg a süllyesztőben és még sokáig szórakoztatják a rózsák szerelmeseit.  
(Webrádió)

Címkék

XXIV. Szőregi Rózsaünnep Szőreg Rózsa
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!