HUMDA: ingyenes családi programok a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow miskolci állomásán

Belföld, 2024.05.15

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow miskolci állomásán május 15. és 17. között számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család - tájékoztatott szerdai közleményében az ügynökség.

Az eseményhez kapcsolódóan szerdán szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. a szennyvízből kinyert gázt is szeretné felhasználni működéséhez, illetve napelemes kiserőművek kiépítésével függetleníteni és fenntarthatóvá tenni - saját megtermelt villamosenergiával - a közösségi közlekedést. Demeter Péter, a közlekedési társaság vezérigazgatója hozzátette, hogy a Smart and Green program keretein belül teljesen megújult Miskolc villamosközlekedése, 81 darab gázüzemű busszal és 10 tisztán elektromos hajtású autóbusszal közlekedik a társaság, valamint a közelmúltban hidrogénmeghajtású autóbuszt is tesztelt.

Kiss János országgyűlési képviselő a szakmai workshopon elhangzott köszöntőjében kijelentette: nagyszerű minden olyan kezdeményezés, amely a jövő kiemelt iparágait támogatja; Miskolcon minden adottság megvan ahhoz, hogy csatlakozzon a jövő kiemelt iparágához, a város készen áll és nem maradhat ki a jövőből, készen áll Smart City-vé és Green Citiy-vé válni.

A közlemény idézte Botos Barbar klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetet, az Energia21 kezdeményezés alapító tagját, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi tevékenység okozta klímaváltozást meg kell állítani. "Tudjuk mi történik, tudjuk milyen megoldások lehetnek a klímaproblémákra, és tudjuk hogyan tudunk az emberi tevékenységen változtatni a fenntarthatóság érdekében" - fogalmazott. Hozzátette: zöldenergiára szükség van, de azt okosan kell használni; komplex portfóliókban kell gondolkodni az energiaszükségletünk hazai kielégítésében.

Nagy Sándor, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítés és Környezettechnológia Intézet igazgatója, egyetemi docens arról beszélt, hogy "a körforgásos gazdálkodás alapja az Európai Unió hulladékpolitikájának, ugyanakkor például az energetikai hulladék esetén csökkenek az újrahasznosítható anyagok. A Miskolci Egyetemen részletesen vizsgálják az LCD és OLED kijelzők minél optimálisabb újrahasznosíthatóságát, emellett kiemelt szerepet kap kutatásaikban a járművek és ezen belül is az energiatárolók feldolgozása és hasznosíthatósága.

Lázár László, a HUMDA kommunikációs igazgatója a közlemény szerint előremutatóaknak nevezte a miskolci terveket, hiszen a közösségi közlekedés választásával máris nagymértékben hozzájárulnak a város lakói a fenntarthatósághoz.

A DVTK Stadion parkolójában szerdától péntekig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat, elektromos busz és e-autó kiállítás is várja a látogatókat, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Miskolcon.

A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól - írták a közleményben.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni - ajánlotta az ügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!