Huszonhat kutatási projektet indított ipari partnereivel a Szegedi Tudományegyetem

Belföld, 2017.09.20

Uniós támogatással, ipari partnereivel indított huszonhat közös kutatás-fejlesztési projekteket a Szegedi Tudományegyetem, (SZTE) az akadémiai és vállalkozói szféra együttműködésével létrejövő tudományos eredmények gazdasági hasznosítását elősegítő programok együttes költségvetése megközelíti a 40 milliárd forintot - közölte Szabó Gábor rektor szerdán a Tisza-parti városban.

A felsőoktatási intézmény sajtótájékoztatóján az akadémikus hangsúlyozta, ezekben a kutatás-fejlesztési projektekben az egyetemmel együttműködő cégek tűzik ki a megoldandó problémákat saját üzleti szempontjaik alapján. A szénhidrogén-bányászattól a gyógyszeriparon át az élelmiszeriparig terjedő témák jól mutatják, milyen széles az SZTE kutatási portfóliója.

A rektor közölte, az egyetemre e kutatások finanszírozására 7 milliárd forint érkezik.

A Magyar Innovációs Szövetség elnöki posztját is betöltő professzor hangsúlyozta, az egyetemmel együttműködő cégek nagyobbik része hazai középvállalat, pontosan az a szektor, amely kutatás-fejlesztési tevékenységét leginkább segíteni kell. Hozzátette: az egyetemeknek itt van a legfontosabb küldetésük.

Szabó Gábor kifejtette, azok a hallgatók, doktoranduszok, akik az ilyen témákon dolgoznak, élet közeli feladatokat oldanak meg. Ez ilyen kezdeményezések segíthetnek azon a problémán is, hogy Magyarországon regionális összehasonlításban is alacsony az évente kiadott PhD-fokozatok száma. Ennek részben az az oka, hogy még mindig is sokan úgy tartják, a doktori fokozat kizárólag arra szolgál, hogy azzal az akadémiai szférában dolgozzanak, noha az USA-ban már tíz éve a friss doktori címmel rendelkezők nagyobbik része az iparban helyezkedik el.

A projektek közül a legnagyobb, 5,6 milliárd forintos költségvetésű az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel, a Pannon Egyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközponttal indult közös kutatási program, amely célja nyolc bőr- és fájdalomérzettel járó betegségek kezelésére alkalmazható készítmény kifejlesztése. Szintén gyógyszeripari projekt a Richter Gedeon Nyrt.-vel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal indult közös, 4,9 milliárd forintos költségvetésű kutatási program, melyben egy bioszimiláris fehérjekészítmény, valamint egy gyógynövény alapú nőgyógyászati-készítménycsalád fejlesztésén dolgoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!