Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.12.05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



Skandináviától északra egy ciklon örvénylik, amelynek melegszektorában tartós, erős délnyugati áramlás alakult ki, a Balti-tenger tágabb környezetében még éjszaka sem hűlt fagypont alá a hőmérséklet, jóval enyhébb az idő arrafelé, mint például Közép-Európában. A már említett légörvény melegfrontja a Kelet-európai-síkság felett található, környezetében több helyen fordul elő havazás; hidegfrontja pedig a Skandináv-félszigeten keresztül a Brit-szigetek délnyugati részéig húzódik. Kontinensünk nagyobb részén anticiklon alakítja az időjárást, hatására Közép-Európában nagy területen borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő, míg másutt kevés a felhő és sokat süt a nap. A Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, arrafelé záporok, zivatarok is kialakulnak; a partvidéken van egyébként a legmelegebb idő, néhol 17, 19 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását a folytatásban is anticiklon alakítja, marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő.



Várható időjárás az ország területén péntek estig

-------------------------------------------------


Az ország nagy részén borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. A magasabban fekvő helyek mellett nagyobb eséllyel csütörtökön a délkeleti, keleti határ környékén, a Nyírségben és Sopron térségében, pénteken pedig a déli megyékben szakadozhat a felhőzet. Néhol hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, mindössze csütörtökön a Fertő környékén kísérhetik élénk vagy erős lökések a déli, délkeleti szelet.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között alakul, de a Nyírségben ennél kissé hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire +1 és -4 fok között várható, de ahol szakadozottabb lesz a felhőzet, ott +2, +6 fok is előfordulhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!