Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.12.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Kelet-európai-síkság időjárását magasnyomás alakítja, így arrafelé borult, alapvetően csapadékmentes az idő. Ugyanakkor hideg levegő érkezett a térségbe, ezért éjszaka már többfelé -10 Celsius fok alatt volt a minimum.

Európa többi részén ciklonok és frontok fejtik ki hatásukat. A Földközi-tenger keleti medencéje fölött örvénylő ciklon Görögországban többfelé jelentős mennyiségű csapadékot okozott. Tőle nyugatra, Finnországtól Olaszországig egy frontzóna húzódik, felhőzetéből az eső mellett északon és a hegyekben havazás is előfordult. A Brit-szigeteket is elérte egy frontrendszer, amely további erősödés jeleit mutatja.

A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk túlnyomó részén 0 fok felett alakul, sőt az Ibériai-, valamint az Appennini-félszigeten helyenként a 15-20 fokot is meghaladja. A Kárpát-medence időjárását először a nyugat felől érkező frontrendszer, majd pénteken a tőlünk délre képződő mediterrán ciklon alakítja.


Várható időjárás az ország területén péntek estig:

--------------------------------------------------

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de csütörtökön keleten, északkeleten szakadozottabb felhőzetre van kilátás. Több helyen és többször is várható csapadék. Délután, éjszaka a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében az eső mellett havas eső, hó is hullhat. Csütörtökön a Dunától keletre, pénteken napközben pedig már országszerte eső valószínű. Csütörtökön alapvetően mérsékelt marad a légmozgás, majd pénteken délire fordul és - főként a Dunántúlon - több helyen megerősödik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, keleten lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 2 és 10 fok között várható, délkeleten a magasabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!