Időjárás-jelentés

Belföld, 2022.01.12

    Budapest, 2022. január 12., szerda (MTI) -  - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk nagy részének időjárására a Brit-szigetek felől benyúló anticiklon van hatással. Az anticiklon nagy területen okoz ködös, hűvös időt. Finnországtól a Germán-alföldig egy okklúziós front húzódik, ugyanakkor csapadék csak elvétve hullik belőle, főleg hó formájában. Észak-Írország és Skócia területét egy melegfront súrolja, azonban jelentős csapadékot nem okoz.

A csúcshőmérsékletek Európa délnyugati részén a legmagasabbak, Portugáliában, és Spanyolország déli részén több helyen a 20 fokig is felmelegedett a levegő, ezzel szemben a Kelet-európai-síkság hóval borított tájain néhol a -20 fokot sem érte el a maximum-hőmérséklet. A Földközi-tenger nyugati medencéje fölött továbbra is ciklon örvénylik, amely a Diomédész nevet kapta. Ez a ciklon főleg Törökország nyugati partvidékén, az Égei-tenger szigetein és Görögország keleti partjai mentén okoz heves esőzéseket és viharos szelet. Arrafelé az elmúlt 24 órában több helyen is 30 mm-t meghaladó csapadékot regisztráltak, sőt a törökországi Antalyában a 99 mm-t is elérte a csapadék mennyisége. A legerősebb, 96 km/h-s széllökést Kíthira-szigetén mérték.

A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig a Brit-szigetek felett található anticiklon alakítja, így jobbára derült, napos az idő. Számottevő csapadék a következő napokban sem várható térségünkben.


Várható időjárás csütörtök éjfélig:

-----------------------------------

Az északi, északnyugati tájak fölé szakadozott felhősáv érkezhet, amely az este és éjszaka folyamán délkelet felé halad. Csütörtökön ltalában többórás napsütés lesz a jellemző változóan felhős ég mellett, ugyanakkor az északkeleti megyékben egész nap erősen felhős vagy borult maradhat az ég.

Csütörtök este arrafelé gyenge hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet néhol még erős lökések kísérhetik, de estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön a Dunántúl északi részén az északnyugati, míg a Tiszántúlon a délnyugati szél élénkül meg, olykor erős lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -13 fok között valószínű, de a Tiszántúl hófödte, szélcsendes részein egyes helyeken akár -20 fok is lehet.

A legmagasabb hőmérséklet csütörtök délután általában 0 és +5 fok között várható, a havas területeken ennél több fokkal hidegebb, míg Sopron környékén ennél melegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!