Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.14

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Északnyugat-Európa felett hullámzó frontrendszer okoz többfelé erősen felhős vagy borult, csapadékos időjárást, több helyen mértek 20 mm-t meghaladó csapadékösszeget.

Délkeleten, a Fekete-tenger térségében is ciklonális hatások érvényesülnek, ott is alapvetően erősen felhős vagy borult az idő, esőről, záporról, zivatarról is érkezik jelentés.

A kontinens többi részén egy nagykiterjedésű anticiklon terül el, amelynek köszönhetően az Ibériai-félszigeten, valamint Olaszországban kevesebb a felhő.

A Kelet-európai-síkság területén - az anticiklon középpontja felé haladva - egyre inkább a ködös, rétegfelhős tájak kerülnek túlsúlyba, de ott is nyugodt az idő. A hőmérséklet-különbség kontinensünkön jelentős, de nem rendkívüli, míg a déli, délnyugati országokban délután néhol 25 fokot is mérnek, addig Lappföldön 0 fok alatt marad a csúcsérték.

A Kárpát-medence időjárását a fent említett sekély ciklon, valamint az anticiklon közös áramlási alakítja, szárazabb levegő érkezik fölénk.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

----------------------------------------------------


Összességében változóan felhős idő várható, a legkevesebb, legalább néhány órás napsütés a nyugati tájakon lehet, éjszaka pedig az ország délkeleti felén lesz több a felhő. Csütörtökön még néhol fordulhat elő gyenge eső, zápor, éjszakától csökken a csapadékhajlam, pénteken már száraz marad az idő.


Az északi, északkeleti szelet csütörtökön kevés helyen még élénk lökések kísérhetik, éjszakától mérséklődik a légmozgás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között alakul, de a derült, szélcsendes, hidegre hajlamos helyeken gyenge fagy is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 13 és 18 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!