Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.16

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A mediterrán térségtől a Balkán-félszigeten át a Kelet-európai-síkság déli feléig döntően anticiklonális hatások érvényesülnek, így ezeken a helyeken nincs, vagy csak lokálisan alakul ki csapadék. Egy feloszlóban lévő hidegörvény miatt a Fekete-tenger partvidékéről jelentenek több helyről esőt. Ezzel szemben kontinensünk más részein ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontrendszerek teszik változékonnyá az időjárást. A legtöbb csapadék az Alpokban és a Skandináv-hegység déli részén esik, többfelé mérnek 20 mm feletti csapadékösszeget. Főként eső a jellemző, de az Alpok legmagasabb részein, valamint a Skandináv-félszigeten havazik. Emellett Nyugat-Európában több helyen, Közép- és Kelet-Európában néhol zivatarok is előfordulnak.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását eleinte meleg és labilis állapotú légtömeg alakítja, majd megérkezik a hidegfront, ami mögött már szárazabb és pár fokkal hidegebb légtömeg érkezik térségünk fölé.


Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

------------------------------------------------------

Északnyugat felől csökken a felhőzet, de keleten vasárnap délelőttig marad a felhős idő. Eső, zápor egyaránt várható, a Dunántúlon szombaton délután, este néhol zivatar is kialakulhat. Éjjel a csapadék súlypontja dél és kelet felé helyeződik, északkeleten és a keleti határszélen vasárnap még délelőtt is eshet. Másutt már éjszaka kiderül az ég, jellemzően északkeleten és a délnyugati határszélen ködfoltok képződnek, vasárnap pedig napos időre van kilátás, amit legfeljebb vékony felhőzet zavar. A Dunántúlon estefelé megvastagszik a felhőtakaró, amiből néhol gyenge eső is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél hajnaltól több helyen megerősödik, vasárnap este mindenhol mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 17 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!