Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.03.31

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Kontinensünk nagyobb részének időjárását a Nyugat-Európa fölött elhelyezkedő, többközéppontú, alacsony nyomású légköri képződmény határozza meg. Előoldalán erőteljes délies áramlással szubtrópusi eredetű, meleg, szaharai porban dús levegő szállítódik észak felé - amely sokfelé erőteljesen befolyásolja, szűri a napsütést.

Szárazföldünk keleti felében egyik napról a másikra általában 5-10 fokkal emelkedett a hőmérséklet. A maximumok - beleértve a Baltikum déli részét - meghaladják a 20 fokot, a Balkán-félszigeten néhol a 30 fokot is eléri a hőmérséklet.

Ezzel szemben kontinensünk nyugati és északi részein változékonyabb, csapadékosabb az időjárás, helyenként intenzív esővel kísért zivatarok is kialakulnak, a legmelegebb órákban pedig nagyrészt 15 fok körüli értéket mérnek.

A hétfő estefelé érkező markáns hidegfront előtt lényeges változásra nem számíthatunk a Kárpát-medencében: a fátyolfelhők mellett szaharai por szűri a napsütést, és újabb hőmérsékleti rekord dőlhet.


Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------


Az időszak nagy részében változó vastagságú fátyolfelhőzet és a sivatagi por szűri erősen a napsütést, időszakosan akár borult eget is okozva. Csapadék nem valószínű.

Hétfő késő délutántól, estétől aztán az északnyugat felől érkező hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, ezzel együtt kiterjedt, intenzív csapadékzóna érkezik, amely éjfélig főként a Dunántúlon okoz többfelé esőt, záporesőt, néhol zivatart.

Nagyrészt élénk, olykor erős lesz a déli szél, de az Alpokalja tágabb térségében viharos lökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de a szélvédett részeken pár fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 24 és 29 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!