Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.04.01

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa nagyobb részének időjárását továbbra is a Nyugat-Európa fölött elhelyezkedő többközéppontú alacsony nyomású légköri képződmény és a hozzá kapcsolódó magassági teknő határozza meg. Előoldalán erőteljes délies áramlással szubtrópusi eredetű meleg, szaharai porban dús levegő szállítódik észak felé, amely sokfelé erőteljesen szűri a napsütést. Szárazföldünk keleti felén, a ciklonrendszer előoldalán rendkívüli módon nyárias az idő, a Balkán-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon nagy területen 25, 30 fok között alakul a csúcshőmérséklet és hajnalra sem csökken 10 fok alá. Ezt az ilyenkor szokatlanul meleg légtömeget választja el az a markáns hidegfront, mely a Benelux államoktól egészen Afrikáig lenyúlik. A térségben ennek hatására felhős, csapadékos az idő, több helyen rendszerbe szerveződött zivatarok okoznak intenzív esőzéseket, a hőmérsékletek pedig az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakulnak.

Hétfő este a markáns hidegfront eléri intenzív csapadékával a Kárpát-medencét is, mögötte keddre jelentősen visszaesnek a hőmérsékletek hazánkban is. A magassági teknő viszont fölénk helyeződik, így labilizálódik a légkör, többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.


Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

--------------------------------------------------

Estig továbbra is változó vastagságú fátyolfelhőzet és a sivatagi por szűri a napsütést, időszakosan akár borult eget is okozva. Ezt követően viszont nyugat felől egy markáns hidegfront érkezik, melynek hatására éjszaka egyre nagyobb területen beborul az ég. Kedd reggeltől viszont a front mögött délnyugat felől elkezd szakadozni, gomolyosodni a felhőzet, egyre nagyobb többfelé kisüt a nap, csupán északkeleten maradhatnak estig borult körzetek.

Hétfő estétől nyugat felől egyre többfelé lehet számítani esőre, záporra. Kedd reggel, délelőtt a tartós csapadéktevékenység az északkeleti országrészre szorul, viszont kedd délután, este főleg az ország délnyugati felén többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Hétfőn élénk, erős, északnyugaton viharos lökések kísérhetik a déli irányú szelet, mely éjszaka egyre nagyobb területen északnyugati, nyugati irányba fordul és viharossá fokozódik. Kedden napközben is sokfelé marad erős, viharos a nyugati szél, majd este mérséklődik a légmozgás. Zivatarok környezetében is lehet számítani viharos lökésekre.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között várható, keleten lesz legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 14 és 19 fok között alakul, északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!