Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.04.14

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:





Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Az Ibériai-félszigettől egészen a Kelet-európai-síkságig a kontinens déli, délkeleti felén anticiklonális hatások érvényesülnek, így napos, száraz, eseménytelen az idő. Eközben Európa északnyugati részei fölött ciklonok vonulnak, frontjaik mentén többfelé fordul elő eső, zápor. A Brüsszel-Budapest-Bukarest vonaltól délre a délutáni csúcsértékek döntően 25 fok felett alakulnak, de a 30 fokot csak kevés helyen haladja meg a maximum. Skandináviában és környékén természetes ennél érdemben hidegebb van, nappali fagyok viszont már csak a Kola-félszigeten jellemzőek. Hétfő délutánig a Kárpát-medence fölé szokatlanul meleg levegő érkezik, majd hétfő este hidegfront érkezik csapadékkal és jelentős lehűléssel.



Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------


Reggelig döntően fátyolfelhős lesz még csak az ég, de az éjszaka második felében az Északi-középhegységben átmenetileg megnövekedhet a felhőzet, és főként Borsod északi részein hajnalban, reggel gyenge eső, zápor is előfordulhat. Hétfőn az ország déli felén továbbra is derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és szintén délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Vasárnap estére legyengül a légmozgás. Az ország délkeleti felén hétfőn erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 22 és 31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!