Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.04.15

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Középpontjával a Baltikum fölött ciklon helyezkedik el, amelynek hullámzó frontrendszere egészen Spanyolországig elér. Területén felhős, csapadékos az idő. A frontálzóna mögött több fokkal hidegebb levegő nyomul dél felé, a kontinens belső területei fölé, azonban vasárnap még az erőteljes délies áramlás hatására több országban is megdőlt az áprilisi havi melegrekord.

Európa délkeleti részein továbbra is anticiklon alakítja az időjárást, így ott tartja magát a napos, száraz, nyáriasan meleg idő. A Kárpát-medencébe markáns hidegfront érkezik, amely még kedden is meghatározza időjárásunkat. Mögötte jelentős lehűlés kezdődik, de kedden a délkeleti tájakon még 20 fölé emelkedhet a hőmérséklet.


Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

-------------------------------------------------


Hétfőn hazánk déli felén napos marad az idő, északabbra azonban változó vastagságú felhőzet zavarhatja időszakosan a napsütést. Az északnyugati, északi részekre frontális felhőzet érkezik, ott már előfordulhatnak záporok, néhol (északkeleten akár heves) zivatar is kialakulhat.

Éjszaka a front felhőzete tovább terjeszkedik dél felé, az ország északnyugati, északi harmadán-felén egyre több helyen várható eső, zápor. Kedden borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz.

Hétfőn az ország délkeleti felén olykor erős lesz a délnyugati szél, záporok, zivatarok környezetében átmenetileg akár viharossá is fokozódhat a légmozgás. Kedden az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!