Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.01

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európa keleti felén egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, területén a leszálló légáramlatoknak köszönhetően nagyrészt felhőtlen, száraz az idő.

A magasnyomás déli peremén, a Fekete-tenger délnyugati, déli partvidékén egy kisebb légörvény okoz záporokat, zivatarokat, néhol nagyobb csapadékmennyiségek is előfordulnak.

Földrészünk nyugati részein és a Mediterráneumban változékony, mozgalmas az időjárás egy, a Brit-szigetektől Spanyolország déli részéig húzódó frontrendszer, illetve a Genovai-öböl felett található ciklon, és annak előterében húzódó meleg-nedves szállítószalagnak köszönhetően. Területi átlagban nem, de záporok, zivatarok nyomán lokálisan előfordulnak jelentős csapadékösszegek.

Az említett ciklon és anticiklon közös áramlási rendszerében dél felől meleg levegő áramlik a magasabb földrajzi szélességekre, Németország és Lengyelország északi részein 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Ezzel szemben Nyugat-Európában jóval hűvösebb az idő.

A Kárpát-medencében szerdán nagyobb részében még anticiklonális hatások érvényesülnek, de estétől már egyre nedvesebb léghullámok érkeznek, csütörtökön már több helyen valószínű zápor, zivatar.


Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

-------------------------------------------------------

Délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, főleg estefelé fordulhat elő a délnyugati tájakon zápor, néhol zivatar, majd később az éjszaka során az ország nyugati, délnyugati felén valószínűek záporok, a Dunántúlon néhol zivatar sem kizárt.

Csütörtökön erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Átmenetileg kevesebb, majd délutántól egyre több helyen várható ismétlődő zápor, zivatar. Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat. Legkisebb eséllyel az északkeleti harmadban lehet csapadék.

A délkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik, de szerdán egy-egy viharos lökés sem kizárt.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 14 fok között várható, ennél hidegebb az Alföld és az Északi-középhegység szélárnyékos részein lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 21 és 26 fok között alakul, azonban a tartósabban csapadékos helyeken ennél hűvösebb maradhat az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!