Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.07

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Földrészünket délnyugat-északkeleti irányban hullámzó frontrendszer szeli ketté, melynek területén felhős, csapadékos az idő. Az eső mellett záporok, zivatarok is előfordulnak, amelyeket felhőszakadás is kísér, így helyenként nagy mennyiségű, 40 mm feletti csapadékról érkeznek információk.

Derült, száraz idő az Ibériai-félszigeten van nagyobb területen, ott anticiklon alakítja az időjárást, de a Balkán-félsziget nagy részén is sokat süt a nap. Ott, valamint Közép-Kelet-Európában is meleg, nyárias az idő, sokfelé mérnek 25 fok fölötti hőmérsékletet.

A Kárpát-medence időjárását kedden az említett hullámzó frontrendszer, valamint az annak előterében húzódó meleg-nedves szállítószalag alakítja. A labilis levegőben záporok, zivatarok nagyobb számban alakulhatnak ki, de még szerdán is valószínűek ilyen csapadékgócok.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------

Az északkeleti harmad mellett a délnyugati, nyugati tájakon is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a részeken egyre több helyen pattannak ki záporok, zivatarok, melyekhez helyenként felhőszakadás is társulhat. Az esti órákban az északkeleti harmadban átmenetileg csökken a csapadékgócok számossága, miközben délnyugat felől további záporok, zivatarok érkeznek, illetve képződnek.

Reggel még többfelé eshet, majd az északi tájakon csökken a csapadékhajlam, ezzel együtt ott délután egyre inkább kisüt a nap. Ezzel szemben a déli, délkeleti országrészben továbbra is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, nagyobb számban délután valószínűek záporok, zivatarok.

Többfelé lesz élénk, helyenként erős kedden a nyugati, északnyugati, szerdán az északias szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 18 és 23 fok között valószínű, ennél északnyugaton hidegebb, a Dél-Alföldön viszont kissé melegebb lehet az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!