Illegális bevándorlás - Bakondi György: elmélyíti a migrációs válságot az EP paktuma

Belföld, 2024.04.12

Az Európai Parlament (EP) a 2015 óta tartó migrációs válságfolyamatra keresett volna megoldást, de amit megtalált, az csak elmélyíti az illegális migráció okozta identitás- és biztonsági válságot - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Bakondi György felidézte: az EP által szerdán elfogadott migrációs csomag jogszabályaiban "sokak számára ismerős elképzelések" köszönnek vissza, mivel Brüsszel már több ízben kísérletezett kötelező kvótákkal. "Ezt most úgy hívják, hogy kötelező szolidaritás" - fogalmazott a főtanácsadó.

Ismertette: a rendeletben foglalt tervek szerint egy brüsszeli központ határozná meg, hogy az egyes országokban - így Magyarországon is - milyen befogadókapacitású migránsgettókat kellene létrehozni, illetve döntenének arról is, hogy milyen ütemben bírálják el a menekült tömegek kérelmeit a tagállamok.

Magyarországnak a migránsok 28 százalékát kellene befogadni - mutatott rá Bakondi György, aki beszámolt arról is, hogy a befogadás kritériumainak nem megfelelő menekülteket a magyar adófizetők pénzén kellene visszautaztatni a hazájukba.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha Magyarország megtagadja az illegális migránsok befogadását, akkor személyenként 8-9 millió forintnak megfelelő eurót kellene fizetnie. "Kétségtelenül büntetésről van szó" - állapította meg.

Bakondi György elmondta: a migrációs paktum egyik szabálya kimondja, hogy az Európába irányuló migrációt segítő civil szervezetek büntetőjogilag nem vonhatók felelősségre. Így a Soros-szervezeteket nem lehetne felelősségre vonni a határsértők segítéséért, miközben "egy sima állampolgár" ugyanezért büntethető lenne - magyarázta.

A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra is, hogy a paktumról szóló szavazásnál számos képviselő nem értett egyet az abban foglalt elgondolással, de a pártcsaládjuk választási érdekei miatt tartózkodtak.

Nagy kérdés, hogy amikor a tanács elé kerül a végleges döntés, akkor mi lesz a kormányok álláspontja - jegyezte meg Bakondi György.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!