Indul a Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetem tavaszi szemesztere

Belföld, 2024.02.13

Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Mi ketten és a pénz című előadásával szerdán elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szabadegyetem tavaszi, harmincharmadik szemesztere - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az ismereterjesztő előadás-sorozat programját úgy állították össze, hogy az tükrözze az egyetem sokszínű kutatási profilját. A sorozatban az egyetem oktatói, kutatói és meghívott előadók hagyományosan olyan témákat mutatnak be, amelyek aktuálisak, érdekesek és sokakat érintenek.

Hagyomány, hogy az SZTE Szabadegyetem tavaszi szemesztere egy a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással indul. Ezúttal Mihalec Gábor párterapeuta, lelkipásztor, nemzetközi előadó és tréner, kapcsolati sikerkönyvek szerzője a többi közt arra kérdésekre keresi a választ, hogy miért vitatkozik olyan sok pár a pénzről, s vajon ezek a viták valóban a pénzről szólnak vagy valami mélyebb ok húzódik meg mögöttük.

A szemeszter tizenegy előadásán szó lesz az ukróniáról, arról milyen szerepet töltött be a hold Ozirisz kultuszában, Erdély szabadságharcáról 1848-49-ben, a mohácsi csata harmadik tömegsírjában végzett antropológiai kutatásokról, de hallhatnak arról is az érdeklődők, milyen szerepet töltenek be a könyvtárak a tudás terjesztésében a digitalizálódó világban. Előadáson ismerheti meg a hallgatóság az integrált természettudomány-oktatás lehetőségeit és az ehhez kapcsolódó tanárképzést,  a divat társadalomtudományi szempontú vizsgálatát, vagy a növényvilág egyik különleges, rovarkártevők ellen kifejlesztett "vegyi fegyverét" az úgynevezett fitoekdiszteroidokat. Szó esik arról, miként használhatók a modellszervezetek a különböző betegségek genetikai hátterének feltárásában és arról is milyen szerepet tölt és tölthet be a mesterséges intelligencia a szoftverfejlesztésben.

Az SZTE Szabadegyetemen való részvételért a hallgatók kreditpontot kapnak. Az előadások pedig - a korábbi szemeszterekhez hasonlatosan - utólag is megtekinthetők az SZTE Tudásportálján. Az érdeklődők az előadások után közvetlenül a helyszínen - az SZTE TIK kongresszusi termében - vagy a sorozat honlapján kérdéseket tehetnek fel az előadóknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!