TV műsor

Ipari matematikai kutatási projekt indult három magyar egyetem részvételével

Belföld, 2017.10.12

Ipari matematikai tudományos projektet valósít meg csaknem 1,4 milliárd forint költséggel 2020-ig a győri Széchenyi István Egyetem mint konzorciumvezető a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen - közölte a projektvezető egyetem csütörtökön az MTI-vel.

A program keretében elsősorban a járműiparnak és a gyógyszeriparnak dolgoznak ki hasznosítható matematikai eljárásokat.

A közleményben hangsúlyozzák: a célirányosan kutatott és kifejlesztett matematikai módszerek a jármű- és az egészségipar kihívásainak megoldásában az innováció hajtómotorjai, mivel a virtuális fejlesztéseknek például az egyik fő komponensét adják.

A projekt fő célja a Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat intézményi szervezetének korszerű kiépítése egy közös ipari hasznosítási szervezet, kutatóközpont és képzési program kialakításával. Emellett a tervek szerint az ipari felhasználók igényei alapján, közreműködésükkel hosszú távú stratégiai tervet és egyablakos matematikai szolgáltatási rendszert dolgoznak ki.

A program keretében létrehozzák a HUNIMAT kutatóközpontot, amelyben ipari innovációs feladatok beazonosított matematikai tartalmát fogják kutatni, a kutatási tervek nyílt megversenyeztetésével és zsűri általi értékelésével. A nyertes projektek kiemelten fiatal kutatókat alkalmaznak, ezzel is lehetőséget nyitva számukra a magyar felsőoktatásban.

Az eredmények ipari hasznosításának további részei vállalati, vagy más külső források bevonásával történik majd - olvasható a közleményben.

A projekt az Európai Szociális Alap és hazai központi költségvetési előirányzat 1,385 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!