Ismét csalók élnek vissza Karikó Katalin nevével

Belföld, 2023.08.31

Professzor Dr. Karikó Katalin közleményt adott ki, melyben ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy csalók éltek vissza a nevével és fotójával is.

Karikó Katalin átvette a Semmelweis Budapest Award elismerést A kutatóprofesszor nevével és képmásával nem előszőr élnek vissza a csalók, hiszen régebben körömgomba elleni és vérnyomáscsökkentő szereket reklámoztak az mRNS vakcina feltalálójával, aki erre engedélyt természetesen nem adott. Legújabban visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezelésével kapcsolatos készítményt népszerűsítenek az Szegedi Tudományegyetem volt hallgatójának beleegyezése nélkül, jogsértő módon visszaélve a nevével és képmásával. Karikó Katalin figyelmét barátai, ismerősei hívták fel a hamis hirdetésekre, amelyek a legismertebb közösségi oldalon jelent meg.  

A számos elismeréssel díjjazott professzor asszony közleményt adott ki, amiben elítéli a jogsértő cselekményt, melyhez hozzájárulását nem adta, ráadásul a csalók álinterjút is közöltek, mintegy alátámasztandó az általuk kínált termék hatásosságát, ami szintén hazugság.  

Karikó Katalin ugyanakkor bízik abban, hogy az illetékes hatóságok haladéktalanul intézkednek az ügyben és felelősségra vonják a csalókat, amely képes a gyanútlan fogyasztók megtévesztésére.

Mint a kutatóprofesszor kifejti, nem adta és a jövőben sem adja a nevét semmilyen termék, gyógyhatásúnak feltüntetett készítmény reklámjához.

Karikó Katalin közleményében ugyanakkor hozzáteszi, hogy a kutatómunkái eredményéről, szabadalmain alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!

Nem a számos díjjal kitüntetett kutatóprofesszor az egyetlen, akinek a nevével csalárd módon visszaéltek, hiszen többek között Ábel Anita, sőt Novák Katalin képmásával is követtek már el csalást. A Szomszédok telenovella egykori sztárját több ízben is fogyasztó szerekkel hozták összefüggésbe. A forgatókönyv általában azonos, szinte mindig ál interjút jelentetnek meg a csalók, mintha azt az ismert emberrel készítették volna és hangzatos címekkel hívják fel magukra a figyelmet.
(Webrádió)

Címkék

Karikó Katalin SZTE Szegedi Tudományegyetem
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!