Járványok és kórházi fertőzések megelőzésében is segíthet a debreceni kísérleti oltóanyaggyártó üzem

Belföld, 2017.03.01

A világjárványok és a kórházi fertőzések megelőzésére is egyedülálló megoldást hozhat a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) keretében megalakuló, sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzem - jelentették be a projekt nyitókonferenciáján szerán a Debrecenben.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora felidézte, hogy az egyetem, a Richter Nyrt. gyógyszergyártó és az oltóanyaggyártó Fluart Kft. közös projektje keretében hozzák létre Közép-Európa első sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó üzemét. A négy évig tartó projekt során kisszériás kísérleti vakcinagyártás folyik majd az üzemben, amely a folyamatos klinikai vizsgálatokat követő törzskönyvezés után megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését Debrecenben - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy ezzel Magyarországon állíthatják majd elő többek között az influenza elleni, biológiai eredetű vakcinákat. Ezek többféle influenza vírus ellen biztosítanak védelmet, akár tíz éven keresztül - magyarázta Szilvássy Zoltán.

Az ilyen típusú vakcinák amolyan "gyorshadtestként" hatékonyan vethetők majd be az összetett kórházi fertőzésekkel szemben is - jelezte.

Az oltóanyag biotechnológiai félüzem (kísérleti üzem) az egyetemi ipari parkban épül fel, és jó példája lesz annak, hogy Debrecenben kialakult "az egyetem és a gyógyszeripar munkakultúrája" - mondta a rektor.

Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot nyolcmilliárd forintból hozzák létre, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyertek el.

Ennek egyik elemeként valósul meg az oltóanyag-gyártó kísérleti üzem 2018 végére, a kisszériás vakcinagyártás a tervek szerint 2019-ben indul - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!