Jobbik: biztosítani kell a levélben történő szavazást a külföldön élő magyaroknak is

Belföld, 2017.06.21

A Jobbik szerint ki kell terjeszteni a levélszavazás lehetőségét a külföldön élő magyarokra is, csak ezen javaslatuk elfogadása esetén támogatják a választásokra vonatkozó szabályok bármilyen módosítását.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője és a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor program zárókonferenciáján a határon túli magyarok státuszával kapcsolatban azt mondta, a tapasztalatok alapján elszánt abban, hogy egyszerűsítsék az anyakönyvi vonatkozásokat, és akár a választási szabályokon is változtassanak.

Szávay István közlése szerint pártja következetesen kiáll a külhoni magyarok választójogot is tartalmazó magyar állampolgársága mellett, minden ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot támogattak, így a levélben szavazás lehetőségének megteremtését is.

Ugyanakkor küzdenek az ellen a diszkrimináció ellen, amely a külföldön élő magyarokat sújtja, mivel ők szavazatukat nem adhatják fel postán, hanem csak a magyar külképviseleteken voksolhatnak személyesen. Ehhez azonban sok esetben szabadnapra van szükségük, útiköltséget és több száz vagy akár több ezer kilométernyi utat kell vállalniuk.

Emiatt a Jobbik - mint Szávay István írta - csak akkor tudja támogatni a választásokra vonatkozó szabályok bármilyen módosítását, ha a levélszavazás lehetőségét a külföldön élő magyarokra is kiterjesztik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!