Kásler: a hódmezővásárhelyi kórház is része az országos skill-laborhálózatnak

Belföld, 2021.10.13

Demonstrációs műtőt és rendelőt is kialakítottak a hódmezővásárhelyi kórházban, az országos skill-laborhálózat részeként. Az emberi erőforrások minisztere a gyógyításban megjelenő új technológiák okán az infrastruktúra-fejlesztés és a szakemberképzés összhangjáról beszélt az intézményben tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Kásler Miklós a három vidéki orvosképző egyetemen és 16 megyei oktatókórházban 13 milliárd forintos beruházással kialakított skill-laborhálózat kapcsán kiemelte: az orvostudományban elképesztő tempóban jelennek meg új technológiák és eljárásrendek.

Ahhoz, hogy a magyar betegek megfelelő színvonalú ellátást kapjanak, messze nem elég az infrastruktúra fejlesztése, olyan szakemberekre van szükség, akik magas felkészültséggel kezelik a pácienseket - fűzte hozzá.

A laboratóriumok lehetőséget biztosítanak a medikusoknak, a rezidenseknek, az orvosoknak és ápolóknak a diagnosztikai, terápiás és életmentő beavatkozások gyakorlására szimulációs környezetben - tudatta a miniszter.

Közölte: a hódmezővásárhelyi laboratórium kialakítására és felszerelésére 250 millió forintot fordítottak.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint Európában először alakítottak ki az egész országot lefedő skill-laborhálózatot.

Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, az intézményben egy szemináriumi és két demonstrációs termet, egy-egy demonstrációs műtőt és rendelőt, valamint az ezekhez kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki.

Eddig több mint 1200 szakember kapott képzést a laborban, egyebek mellett az újraélesztés alapjait, az intubálás, valamint a gépi lélegeztetés gyakorolták a résztvevők - mondta a főigazgató, hozzátéve: ezek a képzések a kezdő és gyakorló szakemberek számára egyaránt biztonságot adnak.

A képzések Hódmezővásárhelyen 2019 áprilisában indultak, a labor 2020-ban készült el. A koronavírus-járvány során hatalmas előnyt jelentett a labor megléte, és az ott szerzett gyakorlat - hangsúlyozta Kallai Árpád, aki hosszú távon akár a laikusok képzésére is lehetőséget lát a laboratóriumban.

Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője habgsúlyozta, minden vidéki magyar embernek joga van ahhoz, hogy jó minőségű egészségügyi ellátásban részesüljön. Az elöregedő társadalomban az embereknek szükségük van arra, hogy kézzelfogható távolságban kapják meg az egészségügyi ellátás - mondta.

A képviselő úgy fogalmazott, a térségben élők a 90-es évek közepe óta azért küzdöttek, hogy Makón és Hódmezővásárhelyen talpon maradjon az egészségügyi ellátórendszer. Mindig a jobboldali kormányok voltak azok, melyek fejlődési lehetőségeket biztosítottak az intézményeknek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!