Késik a Brassó-Segesvár vasútvonal felújítása

Belföld, 2023.08.09

A szerződésbontást is kilátásba helyezte szerdai helyszíni szemléjén Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszter a Brassó és Segesvár közötti vasútvonal felújításának késlekedései miatt.

Az erdélyi terepszemlén tartózkodó tárcavezető a sajtónak nyilatkozva nehezményezte, hogy az Apáca és Kaca közötti szakasz felújítása csupán 17,5 százalékban valósult meg, holott 2024 végére el kellene készülnie. Ráadásul a munkálatok műszakilag legnehezebb része hátra van, a kivitelezőknek Románia leghosszabb alagútjait kell megépíteniük Ürmös és Homoród térségében összesen 12 kilométeren.

Az Economedia.ro szerint a kivitelező már felállította a helyszínen a TBM fúrógépeket, de nem látott munkához. A gazdasági portál emlékeztetett, hogy a korábbi késésért Románia 330 millió eurót veszített az uniós támogatásból, és a középső, Apáca és Kaca közötti szakasz késlekedései újabb 500 millió eurós veszteséget okozhatnak.

Sorin Grindeanu szerdán elmondta: nem híve a szerződésbontásnak, de nem elégedett a munkálatok menetével. Azt kérte, hogy a 28,2 kilométeres szakaszon jövőre fejezzék be a munkát. Hangsúlyozta, hogy a romániai és az európai vasúti közlekedés számára fontos projektről van szó, melyet a kivitelezőnek a legnagyobb komolysággal kell kezelnie.

A Brassó és Segesvár közötti 112 kilométeres vasúti vonal része a Románián keresztül a Kürtös-Arad-Piski-Segesvár-Brassó-Bukarest-Konstanca nyomvonalon haladó Rajna-Duna transzeurópai vasúthálózatnak.

A Brassó-Apáca és Kaca-Segesvár közötti két szélső szakasz felújítására a Román Államvasutak (CFR) 2020 márciusában írta alá a kivitelezési szerződést a francia Alstom, a görög Aktor és a román Arcada alkotta RailWorks cégtársulással. A két szakasz 617,6 millió euróból újul meg négy év alatt, hogy a vonatok elérhessék az óránként 160 kilométeres sebességet.

A vasúti vonal része az Apáca és Kaca közötti középső szakasz is, ennek felújítására 2020 szeptemberében kötöttek szerződést az Aktor-Alstom-Arcada társulással - itt a görög cég vezeti a projektet -, értéke 2,7 milliárd lej (545 millió euró).

A felújítást európai uniós vissza nem térítendő támogatásból és román állami költségvetésből finanszírozzák, a romániai vasútfelújítási tervek közül ez a legnagyobb értékű beruházás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!