Kevesen mernek orvoshoz fordulni a nemi úton terjedő fertőzésekkel

Belföld, 2022.09.07

Szégyenérzet, a diagnózis miként való kezelés és a párkapcsolatra való kihatás – ezek azok, amelyektől a legtöbb, nemi betegséggel, vagy fertőzéssel küzdő ember fél és nem mer lépni.

Női test Ez az oka annak, hogy egyre többen fognak öndiagnosztizálásba és öngyógyításba, amellyel nagyobb kárt csinálnak, mint hasznot. A téma kapcsán Dr. Gaál Magdolnát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika szakorvosát kérdeztük.

WR.: Melyek a leggyakoribb nemi betegségek?

G. M.: A leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a humán papillomavírus (HPV) fertőzés, bár ez tényleges betegséget nem feltétlenül okoz, tünetmentes hordozása gyakori, sőt a fertőzést az immunrendszerünk le is küzdheti. Ennek gyakoriságát bizonyos országokban
nagyon sikeresen redukálta a széles körben alkalmazott HPV elleni védőoltás. A baktériumfertőzések közül a Chlamydia fertőzés a leggyakoribb, amely szintén lehet tünetmentes, de emelkedik a klasszikus nemibetegségek, például a syphilis és gonorrhoea előfordulása is.

WR.: Van-e olyan időszak, amikor ezeknek sűrűbb az előfordulásuk?

G. M.: Igen, nyáron, fesztivál szezon ideje alatt valószínűleg gyakoribb a fertőzések átadása, de ezek nem mindig kerülnek azonnal felismerésre, így a statisztika nem mindig pontos.  

W. R.: Hogyan lehet őket kezelni, esetleg van-e olyan mód, ami otthon is alkalmazható?

G. M.: A kezelés attól függ, hogy milyen fertőzésről van szó. Syphilis (más néven lues, vérbaj) és a gonorrhoea (kankó, tripper) antibiotikummal kezelendő, ám a legbiztosabb és leghatékonyabb kezelési mód a rendelőben adott antibiotikum injekció. A megfelelő kezeléshez ezekben az esetekben is elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása, ehhez pedig egy nemigyógyász szakorvost kell felkeresni. Otthoni kezelés vagy öndiagnózis nem javasolt.  

WR.: Hogyan kerülhető el a megjelenésük?

G. M.: A nemi betegségek szexuális úton terjednek, a fertőzött váladékkal való kontaktus, vagy szoros testi kontaktus szükséges a fertőződéshez. Így monogám, tartós párkapcsolatban, rizikós kapcsolatok kerülésével és védekezéssel (megfelelő óvszerhasználat) elkerülhetők.
Fontos, hogy a megfelelő védekezéshez az óvszert szexuális együttlét minden formájához használni kell az együttlét elejétől kezdve. Ha valaki úgy érzi, hogy szexuális élete veszélyes nemi úton terjedő fertőzések szempontjából, (sok partner, ismeretlen partner, rizikócsoportba tartozó partner) a védekezésen kívül ajánlott rendszeresen szűrővizsgálaton részt venni.

WR.: Véleménye szerint miért van az, hogy a statisztikák szerint egyre többen keresnek rá az interneten a nemi betegségek és szexuális úton terjedő fertőzések kezelésére?

G. M.: Nemibeteg rendelésre jelentkezni, megjelenni a rendelőben sok ember számára kellemetlen. Az emberek félnek a megbélyegzéstől, a betegségtől, a diagnózistól, a kezeléstől. Az intim tüneteket szégyelli a beteg, bűntudat is jelentkezhet szexuális kaland vagy félrelépés után. Egy szexuális fertőzés diagnózisa az esetleges  párkapcsolatra is kihathat, a partner kezelése is szükséges általában, ami további kellemetlenségekhez vezet. Mindezek miatt sokan saját maguk próbálják megoldani a problémát, bízva abban, hogy a segítségkérés
elkerülhető. Ez viszont sajnos ahhoz vezethet, hogy nem kerül felismerésre a fertőzés, a fertőzési lánc nem szakad meg, a fertőzött személy továbbadja a fertőzést másoknak, ráadásul nem megfelelő kezelés esetén, hosszú távon akár súlyos szövődmények jelentkezhetnek.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!