Kevesen csatlakoztak a tankötelezettséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez

Választás 2018, 2015.09.29

Kedden lejárt az Új Magyar Köztársaság Egyesület (ÚMKE) tankötelezettséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésében az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő, de a szükséges 200 ezer helyett csak valamivel több mint 87 ezer aláírást sikerült összegyűjteni - tájékoztatta az egyesület ügyvivője az MTI-t.

Vajda Zoltán közleményében azt írta: az eredményért a kezdeményező ÚMKE visel felelősséget. Nagyra értékelik és köszönik a több tízezer ember támogatását, és külön hálásak az aktivistáiknak elmondott észrevételeikért.

Hozzátette: az aláírásgyűjtés nem hozott ugyan sikert, de "megmutatta az ellenzék szervezeti erejének, társadalmi beágyazottságának roppant gyengeségét, némelyikük rendszerváltó elszántságának korlátait". Az aláírásgyűjtő pultoknál folytatott beszélgetések pedig arról győzték meg, hogy "az emberek világosan látják Orbán szervezett lopásra és hazugságra épülő rendszerének lényegét, de az ellenzéktől nem jelszavakra kíváncsiak, hanem hihető megoldási javaslatokra várnak" - írta.

Jelezte: az elmúlt hónapok eseményeinek tanulságairól is beszélnek majd október 23-án a Nemzeti Múzeumnál.

A közleményben felsorolták azt is, melyik szervezet hány aláírást tudott gyűjteni. Eszerint a legtöbb aláírást maga az Új Magyar Köztársaság Egyesület gyűjtötte, a weboldalról kinyomtatott és postán érkezett ajánlásokkal együtt összesen több mint 28 ezret. A Magyar Szolidaritás Mozgalom több mint 22 ezret, az MSZP több mint 15 ezret, az Együtt - A Korszakváltók Pártja több mint 8 ezret. Háromezer aláírást gyűjtött az LMP, több mint kétezret a Szabad Emberek Magyarországért és a Pedagógusok Szakszervezete, csaknem kétezret a Párbeszéd Magyarországért, másfélezret a Magyar Liberális Párt és a Modern Magyarország Mozgalom, néhány százat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete. Az egyeztetésben részt vett, de a gyűjtésben nem működött közre a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga Szakszervezetek - írták.

Az egyesület kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?". A kérdés egyike azoknak a népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket a március 15-ei civil demonstráció szónokai jelentettek be. A kérdéseket Vajda Zoltán magánszemélyként nyújtotta be hitelesítésre.

A tankötelezettséggel kapcsolatos kérdést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) március 25-én hitelesítette, a Kúria május 19-én hagyta jóvá az NVB határozatát, az aláírásgyűjtést június elsején kezdhették meg.

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület úgynevezett rendszerbontó népszavazási kezdeményezései közül az NVB, illetve a bíróság négynek az aláírásgyűjtő ívét hitelesítette. Három esetében még nem járt le az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!