Kihívásként tekint a gyógyszerhiányra a szegedi Goodwill Pharma

Belföld, 2023.01.28

Prevenció, egészség, érték – talán ez a három kifejezés jellemzi legjobban a szegedi alapítású, Goodwill Pharmát, amely Dr. Jójárt Ferenc és Dr. Kardos Mária nevéhez köthető és, ahol a hangsúly abszolút a minőségi gyógyszeripari termékek előállításán, annak megfelelő helyen és időben való értékesítésén és a folyamatos fejlesztésen, innovatív megoldások kidolgozásában van.

Jójárt Ferenc Fejlődésről, együttműködésekről, kihívásokról és a Magyarországot is elérő gyógyszerhiányról Dr. Jójárt Ferenccel beszélgettünk.

WR.: Milyen jelentősége van ma, és milyen jelentősége volt a kezdetekkor, 26 évvel ezelőtt annak a tevékenységnek, amit Önök űznek?

J. F.: A feleségemmel már a kezdetekkor elhatároztuk, hogy az első szempont számunkra az igények minőségi, komplex kiszolgálása lesz. Olyan készítmények gyártása, amelyekkel valóban segítünk az embereken, és amelyekre valóban szükség is van. És mivel a társadalmak az idő előre haladtával egyre egészségtudatosabbak lettek, fontosabbá vált számukra a prevenció, nagyobb lett az igényük a széleskörű választék meglétére, így úgy gondolom, hogy mindig tudunk újat mutatni és mindig vannak újabb kihívások is, amelyek meg kell tudni ugrani a gyógyszeripar területén.

WR.: Hogyan sikerült, hogyan lehet egyáltalán lépést tartani egy ilyen tevékenységgel, mint, amivel Önök is foglalkoznak, ebben a rohanó világban?

J. F.: Legfőbb célunk az alapítás kezdete óta ugyanaz: nagy hangsúlyt fektetni a tradíciókra, közben lépést tartani és fejlődni a modernkorral és annak elvárásaival. A mögöttünk álló több mint két évtized egy hosszú út, ami sikerélményekben gazdag volt. Vállalatunk ma már tudásközpontként jellemezhető, amelynek a lakosság is bizalmat szavaz. Portfóliónk számos olyan terméket tartalmaz, amely egyedi, különleges megoldást jelent különböző egészségügyi problémákra. A gyógyszerek mellett étrendkiegészítőket, és speciális gyógyászati célra szánt élelmiszereket, orvosságokat is fejlesztünk. Emellett folyamatosan dolgozunk új és már meglévő készítményeink fejlesztésén, illetve terjesztésén is, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk a lakosság számára és minden igényüket kiszolgáljuk.

WR.: Mondhatnám, hogy a név kötelez, hiszen Szent-Györgyi Albert és a Szegedi Tudományegyetem neve szorosan összeforr a Goodwill Pharma nevével. Milyen, éppen aktuális kutatásokról, fejlesztésekről tudna beszámolni mindezeket illetően?

J. F.: Szent-Györgyi Albert örökösei a Goodwill Pharmát bízták meg a védjegyoltalom alatt álló „Szent-Györgyi Albert” név gondozásával. Mivel ez a név az elmúlt 100 évben szorosan összefonódott a C-vitaminnal, ezért egy olyan C-vitamin termékcsalád megalkotásával szeretnénk tisztelegni, amely méltó a Professzor úr nevéhez. És, mint az köztudott, Szent-Györgyi Albert neve egyfajta kapocsként szolgál a Szegedi Tudományegyetem és a Goodwill Pharma között is. Jelenleg előkészítés alatt van egy átfogó, nagyobb tudományos együttműködés. És persze folyamatosan támogatjuk az ígéretes fiatalokat, a tavalyi év végét például az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi és az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Tudományos Diákköri Konferenciájának támogatásával zártuk. A különféle tanulmányi versenyek mellett, azonban a sportot is rendkívül fontosnak tartjuk, így az SZTE Sportközponttal is gyakori az együttműködés.

WR.: Ha már kutatás, fejlesztés, akkor muszáj megemlíteni azt is, hogy sajtóinformációk szerint egy új irodaház építése van folyamatban Szegeden. Erről bővebben mit lehet tudni?

J. F.: A térség számára a Szegeden igen erősödő gyógyszeripar egy nagyon jó fejlődési lehetőség. Így a Magyar Multi Program keretében az elkövetkező három évben egy olyan gyártó és üzemi területet alakítunk ki a városban, amelyben flexibilisen tervezhetünk a legmodernebb technológiákkal, és komplex vállalatfejlesztést valósíthatunk meg. Megépítjük új irodaházunkat, és nő majd a raktározási kapacitásunk is. Megújul a vállalatirányítási rendszerünk, ezzel együtt pedig számos új munkahelyet teremtünk majd. A külföldi terjeszkedést is folytatni fogjuk.

WR.: Engedje meg, hogy egy viszonylag aktuális kérdéssel zárjam a beszélgetést: Mi okozza és várható-e a közeljövőben olyan, vagy attól nagyobb mértékű gyógyszerhiány, mint, amilyennel az elmúlt napokban, hetekben találkozhattunk? Gondolok itt a forró italporokra, a lázcsillapítókra, és a megfázást enyhítő készítményekre, amelyekből szinte alig lehetett találni a szegedi patikákban.

J. F.: Mint, ahogyan az az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján is olvasható, Magyarországot is érinti gyógyszerhiány. A szakemberek szerint azonban a koronavírus-járvány kitörésekor a jelenlegitől sokkal rosszabb volt a helyzet. Gyógyszeripari vállalat tulajdonosaként viszont, azt tudom tanácsolni, hogy folyamatosan konzultáljanak a páciensek orvosaikkal, valamint az orvosok a gyógyszertárakkal, hogy az esetleges hiányzó készítményt mivel tudják aktuálisan pótolni. Konkrét választ a jövőre vonatkozóan talán senki sem tudna adni, de folyamatos, erőn felüli munkával és teljesítménnyel azon dolgozunk, hogy minél inkább eleget tegyünk, és probléma nélkül kiszolgáljuk a lakosság igényeit. Nem titok, hogy a Goodwill Pharma ugyan megnövelte a készletszintjeit, ennek ellenére szinte biztosak vagyunk abban, hogy lépnek majd fel hiánycikkek, amiatt, hogy sok termék alapanyaga külföldi forrásból származik. Ezért is fontos, hogy idővel, helyben minél több mindent elő tudjunk állítani.
(Webrádió)

Címkék

Jójárt Ferenc Goodwill Pharma SZTE Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!