Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait

Belföld, 2017.05.24

A sikeres kutatók vállalkozóként is sikeressé válhatnak, feltaláló fiatalokból és felkészítő tanárokból is sokkal többre lenne szüksége Magyarországnak - mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó ünnepségén szerdán Budapesten, ahol 4 első, 3 második, 3 harmadik díjat és 2 különdíjat hirdettek ki.

Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait Szabó Gábor kiemelte, hogy a magyar fiatalok kiemelkedően szerepelnek a nemzetközi tudományos versenyeken és az idei pályázatok között is számos ígéretes újítás mutatkozott be.

Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) általános elnökhelyettese a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a találmányok újdonságtartalma akkor válik igazán értékessé, ha társadalmilag hasznosnak vagy piacilag életképesnek, eladhatónak bizonyul. Az NKFI Hivatal tavaly 87 milliárd forinttal segítette a legjobb kutatásokat és fejlesztéseket, kiemelten támogatta többek között a kutatói infrastruktúra fejlesztését és a külföldön dolgozó kutatók hazatérését - tette hozzá.

A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny felhívására 103 műszaki, informatikai és természettudományos pályázat érkezett Magyarországról és a határon túlról. A szakmai értékelés során 4 első, 3 második, 3 harmadik díjat és 2 különdíjat ítéltek oda, a versenyzők közül többen Magyarország nemzeti delegáltjaként a fiatal tudósok európai versenyén (EU Contest for Young Scientist) is részt vehetnek szeptemberben Észtországban.

Első díjat nyert a jelnyelv tanulását megkönnyítő okos kesztyű (Tóth Bence - NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma), a gerinc testfelszíni kontúrját meghatározó orvosi eszköz (Kocsis Ábel, Bór Dorina - Soproni Széchenyi István Gimnázium, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a ferrofluoridos dőlésérzékelő szenzor (Molnár Áron - Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma) és a 3D nyomtatott holdbázis (Puskás Dávid - Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely).

A díjazott és a kiemelt dicséretben részesült pályamunkákat szeptemberben a Kutatók Éjszakáján is kiállítják.
(MTI)

Galériánk

Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!