Kiszebáb-égetéssel búcsúztatták a telet Szegeden

Belföld, 2024.02.18

Már több éve hagyomány Szegeden, hogy a telet kiszebáb-égetéssel búcsúztatják, nem volt ez idén sem másként.

Kiszebáb-égetés busókkal
A szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. több nappal ezelőtt kihelyezte a Dugonics térre azt a kiszebábot, amelyre a szegediek kis cetliken helyezhették el minden bújukat, bánatukat. A kiszebábra felaggatott cetli elégetésével a hagyomány szerint megszabadulhatunk attól a gondtól és bajtól, amely a lelkünket nyomja vagy amelytől szeretnénk megszabadulni az új évben.  

Több száz ember gyűlt össze szombat kora este a Dugonics téren, ahol mintegy tucat mohácsi busó várta az ünneplő tömeget. A kiszebábot lovaskocsira rakták, majd a kikiáltó indította el a mentet, amelyet egészen a Szent István térig kísérték a kolompoló, kerepelő mohácsi busók a tömeg ovációja mellett. A fehér, fekete botos busókat a Délikert Napsugár Táncegyüttes kísérte a Gyantár zenekarral karöltve.  


A kiszebáb az újongó, tapsoló tömeg örömujjongása mellett vált a tűz martalékává, hogy a füst magával vigye a szegediek minden búját, bánatát.  

A kiszebáb-égetés mellett kézműves vásárral, boszivadászattal és a Katica együttes gyerekkoncertjével várták a kicsiket és nagyokat egyaránt.  

A programok ezzel azonban nem értek véget, hiszen vasárnap a Habakuk Zenekar, valamint a Csiga Duó gyermekzenekar koncertjével, fánkevő versennyel, illetve a Kövér Béla Bábszínház farsangi műsorával várják a családokat.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!