Kiszin Miklós: Ez az elismerés a munkatársaimnak és a barátaimnak is szól

Belföld, 2022.01.24

Apró Ferenc helytörténész és Kiszin Miklós zenepedagógus, bőgőművész kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat, melyet pénteken vehettek át a magyar kultúra napja alkalmából a kitüntetettek.

Kiszin Miklós

Még azok is jól ismerik Szegeden Kiszin Miklóst, akik nem forognak zenész körökben, nem járnak jazz vagy dixieland koncertekre, illetve nem jártak a Deák Ferenc Gimnáziumba. A város zenei életének meghatározó alakja ugyanis az a bőgőművész, aki a legendás Molnár Dixieland Band alapembere, és 30 éve tanít a Deák Ferenc Gimnáziumban. Ez utóbbi munkássága mellett a gimnázium big bandjét is irányítja, mellyel 2018-ban felléptek a Szegedi Jazz Napokon is. Zenészként és zeneszerzőként is közreműködött a Szegedi Nemzeti Színház több előadásán.

Kiszin Miklóst meglepetésként érte a kitüntetés, hiszen a városházán olyan jól titkolták előle a döntést, hogy csak az utolsó pillanatban értesült róla. Természetesen óriási elismerésnek tartja a Szeged Kultúrájáért díjat, de rögtön hozzá teszi, hogy ez az elismerés zenésztársainak és kollégáinak épp úgy szól, mint neki. Pályája kezdetén még úgy gondolta, hogy megél a zenélésből, ám rövidesen egyértelművé vált számára, hogy főállás nélkül nem tudja folytatni a karrierjét. Szerencsésnek vallja magát, hogy a hobbija egyben a szakmája is, hiszen nagyon szeret tanítani, ugyanakkor az előadói karrierjét is tovább tudta folytatni.


Igazi különlegessége Szeged zenei életének az általa vezetett gimnáziumi big band. A Szegedi Jazz Napokon adott koncertjükön mesélte el, hogy egy hosszabb amerikai tartózkodása idején fedezte fel azokat a „rezes bandákat”, melyek az amerikai futball meccsek alatt zenélnek. Amikor hazajött, megalapította a Deák Big Bandet, amelynek működése azóta is a gimnázium generációkon átnyúló hagyománya. Kiszin Miklós fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetője, Orbán Hédi támogatása nélkül aligha sikerült volna ilyen szép eredményeket elérniük, hiszen alakulása óta ez az intézmény biztosít próbatermet az együttesnek.

(Webrádió)

Címkék

Kiszin Miklós Deák Ferenc Gimnázium Szeged Kultúrájáért díj
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!