Kövér László Georgia euroatlanti integrációját sürgette Tbilisziben

Belföld, 2023.09.18

Georgia euroatlanti integrációját sürgette Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Tbilisziben - közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel, miután a házelnök tárgyalt Salva Papuasvilivel, a georgiai parlament elnökével.

Kövér László Tbilisziben A sajtófőnök tájékoztatása szerint a hivatalos látogatáson Georgiában tartózkodó Kövér László úgy tapasztalta, hogy elvitathatatlan az az előrehaladás, amelyet Georgia elért az Európai Unióhoz történő közeledésben. A magyar politikus most másodszor látogatott az országba, Kövér László először 2011-ben járt Georgiában.

A magyar Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy az európai intézményeknek nagyon sürgősen pótolnia kell azt a mulasztást, hogy Georgia - Ukrajnával és Moldovával ellentétben - nem kapta meg a tagjelölti státuszt.

Kifejtette: Georgia egyrészt azért érdemli meg ezt a minősítést, mert a keresztény Európa része, a második legrégebbi keresztény állam. "Márpedig a mi felfogásunkban Európát a kereszténység teszi azzá, ami" - fogalmazott.

A magyar parlament elnöke szerint Georgiát azért is megilleti a tagjelölti státusz, mert a csatlakozásra váró tagállamok rangsorának elején van, ami a jogharmonizáció előrehaladottságát illeti.

Georgiának igenis helye van az Európai Unió tagállamai között, Magyarország ezt a véleményét továbbra is hangoztatni fogja, és amennyiben módjában áll, segíteni is fogja a folyamatot - közölte.

Emlékeztetett arra, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját, és reményét fejezte ki, hogy akkor Georgia már előrébb tart ebben a folyamatban.

Magyarország támogatása nemcsak az európai uniós, hanem a NATO-tagságra is vonatkozik - folytatta Kövér László.

A házelnök elmondta, a nyugati közösségnek garantálnia kell Georgia biztonságát, és ebben a pillanatban erre a NATO az egyedüli lehetőség ebben a térségben.

Kijelentette: kiállunk Georgia területi integritása és szuverenitása mellett.

Reméljük - mondta - , hogy azzal a stratégiai türelemmel, a határozott, rossz kompromisszumokat nem vállaló magatartással, amivel Georgia kezeli a helyzetet, el lehet jutni oda, hogy helyreállítható lesz az ország területi integritása az Oroszországgal való megbékélés révén a nemzetközi közösség támogatásával.

Kövér László támogatását fejezte ki a két ország közeljövőben tartandó közös kormányülés iránt is.

Véleménye szerint a magyar parlamentben a kormány- és az ellenzéki pártok között nincs különbség abban, hogy szorosabbá kell fűzni a két ország közötti kapcsolatokat.

Az Országgyűlés elnöke felajánlotta segítségét Georgia euroatlanti integrációja parlamenti folyamatának támogatásához.

A sajtófőnök ismertetése szerint Salva Papuasvili rendkívül fontosnak nevezte a magyar támogatást Georgia európai uniós integrációjában.

Elmondta, a magyar házelnökkel beszéltek a két ország közötti együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről és arról, hogy Georgia milyen előrelépést ért el az Európai Bizottság 12 ajánlásának végrehajtásában.

A látogatás során a házelnök tárgyalt Levan Davitasvili miniszterelnök-helyettessel, gazdasági és fenntartható fejlődésügyi miniszterrel, valamint David Szongulasvilivel, a parlament ágazati gazdasági és gazdaságpolitikai bizottságának elnökével.

Kövér László Tbilisziben megkoszorúzta a Georgia területi épségéért életüket áldozott hősök emlékművét.
(MTI)

Címkék

Kövér László Tbiliszi

Galériánk

Kövér László Tbilisziben Kövér László Tbilisziben Kövér László Tbilisziben Kövér László Tbilisziben Kövér László Tbilisziben Kövér László Tbilisziben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!