Kövér László jövőkép kialakítására, stratégiakidolgozásra és személyre szabottabb kormányzásra számít (2. rész)

Belföld, 2018.05.12

    

Kövér László szerint a társadalom kettéosztottságának fenntartása a választások után is célja a kormánypártokkal szemben álló hazai és nemzetközi erőknek. "Csakhogy egyre jobban látszik, hogy a fagyi visszanyal vagy a kígyó a farkába harap, mert már olyan transzparensek is megjelennek a tüntetéseken az Orbán takarodj! mellett, hogy az ellenzék is takarodjon" - húzta alá. Szerinte a kormánnyal nem szimpatizáló emberek többsége is érzékeli, hogy nincsen alternatíva. "Az ellenzéki tábor intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen, szervezetileg pedig egyszerűen nem létezik."

Az ellenzéknek azt tanácsolta a fideszes politikus, hogy ne csak sportszerűtlen belemenésekkel akarjon meccset nyerni. "Edzeni kell, készülni kell, taktikát kell kidolgozni, nem baj, ha a pályán intelligens játékosok is játszanak, nem pedig - hogy a lelátók szóhasználatával éljek - minden poszton egy bal bunkó áll" - fogalmazott.

Szerinte nem a kormányzatnak kell a megosztottság felszámolása érdekében gesztusokat tennie. Azt mondta, hogy a kormánypártok, illetve a kabinet akkor teszi a legtöbbet, ha nem hagyja magát provokálni, ha higgadtságát megőrzi és világosan próbál azokról az értékekről beszélni, amelyek jelenleg csak a kormányoldal sajátjai. Ha folytatja azt az építkezést, amely az ismételt választási sikert is meghozta. Az ellenzék pedig jól tenné, ha a rombolásra való koncentrálás helyett - ami viszont neki nem hozott eredményt -, a maga szerepének szabályai szerint, de megpróbálna ebbe konstruktívan bekapcsolódni.

Kérdésre válaszolva az Országgyűlés elnöke kitért arra is, hogy még az év vége előtt elkészül az Országgyűlés új irodaháza a Kossuth téren és a házelnöki rezidencia a Parlament mellett, a Balassi Bálint utcában. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy életvitelszerűen nem kíván az agglomerációban lévő családi otthonából oda költözni, legfeljebb reprezentációs célokra használja majd. "Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem magamnak építtettem a házelnöki rezidenciát, hanem a mindenkori házelnökök számára, akik közül biztosan lesz, aki az ország távolabbi részéből jőve beköltözik majd" - mondta.

Elmondta azt is, hogy az év végéig a Miniszterelnökség is kiköltözik a Parlamentből, és ezzel az épület - negyvenkét év kommunizmus, és az Országházat terhelő örökségének huszonnyolc éve után - egyre inkább visszanyeri a Steindl Imre által megálmodott funkcióját.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!