Köznevelési helyettes államtitkár: a magyar kultúrának van pedagógiai értéke

Belföld, 2024.04.16

A magyar kultúrának van pedagógiai értéke, a mai világban különösen - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára Székesfehérváron kedden, a tavaszi pedagógiai szakmai napokon.

Balatoni Katalin A népi kultúra lehetséges pedagógiai eszköztár az alfa generáció nevelésében? című előadásában rámutatott, hogy "Kodály országában" a népi ének, a népzene és a néptánc igenis fontos, hiszen a 2010 után született gyermekek beszédkészsége egyre visszamaradottabb, miközben ha az elsődleges önkifejezési eszközük sérül, az rendkívül súlyos problémákat okoz a fejlődésükben.

"Azt tudjuk ma már, hogy minden készség és képesség fejleszthető a népi játékokkal" - fogalmazott, hozzátéve: a játék, az ének, a saját anyanyelv használata óvodában, vagy akár iskolában túlmutat azon a nagyon fontos szerepen, hogy a magyar kultúrát nemzedékről nemzedékre tovább örökítsék, hiszen ezek teljesen tudatos pedagógiai eszközként használhatók a fejlesztésben, az oktatásban.

Balatoni Katalin azt mondta, hogy a paraszti kultúrában a gyermek "beleszületett a faluközösségbe", a család mellett a teljes közösség nevelte őt, de csak a fejlődési ütemének megfelelően kerültek elő egyes játékos programok, mint a párválasztók és a körjátékok. A mai gyermekek ezzel szemben már az óvodában találkoznak ezekkel, pedig nem biztos, hogy rendelkeznek a szükséges készségekkel, képességekkel - tette hozzá.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett: a mai gyermekeknek nem szükséges túl korán elsajátítaniuk mindenféle tudást, csak az életkoruknak megfelelő játékos foglalkozásokba kell őket bevonni.

Balatoni Katalin arról is beszélt, hogy 30-40 évvel ezelőtt a gyermekek "a valóságban éltek", fantáziájuk szárnyalhatott, de ma nem tudnak a valóságban élni, mert van egy másik életterük: a "kütyük világa", ahol megváltoztak a dimenziók, nehéz eligazodni. Ebben és a személyiségfejlődésben is segíthet a népi kultúra, miközben megmaradhatnak embernek, akinek van hovatartozása, vannak gyökerei.

Mészáros Attila alpolgármester szerint az óvodák és általános iskolák nincsenek könnyű helyzetben a "kütyükkel" szemben. Úgy vélekedett, talán nincs minden veszve, hiszen a közelmúltban a Székesfehérváron rendezett Országos Diákparlament felvetette, hogy a mindennapos testnevelés körébe a néptánc is kerüljön vissza.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!