Külföldi egyetemek - A Kúriához fordul népszavazási kérdése miatt a DK

Belföld, 2017.04.26

A Demokratikus Koalíció  (DK) a Kúriához fordul jogorvoslatért, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden elutasította a CEU-ügyben benyújtott népszavazási kérdésüket.

A DK pártigazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján az elutasítás okát abban látta, hogy a Fidesz utasította az NVB-t, ne engedjék kiírni a referendumot. "Orbán Viktor gyáva módon megijedt" a DK népszavazási kezdeményezésétől és minden módon megakadályozza, hogy az emberek dönthessenek a CEU sorsáról - tette hozzá Sebián-Petrovszki László. A DK szerint a népszavazás kiírásáról ma már nem jogi, hanem politikai szempontok alapján döntenek - fogalmazott.

A politikus kijelentette: azt várják a Kúriától, hogy mondja ki, lehet népszavazást tartani az egyetemről.

A DK jogászai hetekig dolgoztak a kérdés megfogalmazásán és úgy gondolják, hogy az jogilag rendben van - reagált arra a felvetésre, hogy az NVB elutasítása nem annak szól-e, hogy benyújtott kérdésük nem felelt meg a feltételeknek.

Sebián-Petrovszki László április 5-én nyújtotta be kérdését, annak szövege: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?"
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!