Külföldi egyetemek - Az MSZP kifogást tesz, mert a házelnök visszautasította a "lex CEU" eltörlését kezdeményező javaslatukat

Belföld, 2017.04.26

Az MSZP-frakció kifogást nyújt be az Országgyűlés igazságügyi bizottságához azért, mert Kövér László házelnök visszautasította a "lex CEU" eltörlését kezdeményező törvényjavaslatukat - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tóth Bertalan azt mondta, a parlament elnöke azért utasította vissza a javaslatot, mert szerinte az sérti az Országgyűlés méltóságát. Az ellenzéki politikus szerint ez "egy mondvacsinált, egy teljesen átlátszó indok".

Elmondta, a házelnök nem indokolta, konkrétan miért utasítja el a javaslatot. Az a gyanújuk - folytatta - , hogy azért, mert az indoklásban az szerepel: "a lex CEU-t aláíró Áder János elvesztette köztársasági elnök jellegét, ezért paprikajancsiként válik szégyenfolttá".

Tóth Bertalan szerint elképesztő arrogancia, amit Kövér László megenged magának, és úgy látja, "leginkább az sérti az Országgyűlés méltóságát, hogy Kövér László az Országgyűlés elnöke". Véleménynyilvánításról van szó, amelyet Kövér László sem korlátozhat - tette hozzá.

A frakcióvezető szerint az MSZP nem tett mást, mint hogy az utcán tiltakozók véleményét bevitte a parlamentbe.

Közölte, az Áder Jánossal kapcsolatos véleményüket sokkal finomabban fogalmazták meg, mint ahogy a tüntetők.

Tóth Bertalan azt mondta, Kövér László nem korlátozhatja az ellenzék jogait; "Kövér László titulusa házelnök és nem házmester".

Jelezte, kitartanak amellett, hogy a CEU-törvényt el kell törölni, és ha az igazságügyi bizottság nem tárgyalja a kifogásukat, ismét benyújtják a törvényjavaslatot az indoklás megváltoztatásával.

Rögzítette, az MSZP szerint nemzeti érdek, hogy egy színvonalas és elismert egyetem ne szűnjön meg, ne sérüljön az oktatás szabadsága.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Gulyás Márton aktivista és Juhász Péter, az Együtt elnöke egy németországi szélsőbaloldali szervezet bevonásával a déli határzár átvágására készül, Tóth Bertalan közölte, ennek megítélése nem az MSZP, hanem a választók feladata, minden pártnak saját magának kell elszámolnia a politikájával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!