Különleges Ikarus buszokkal várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum a hétvégén

Belföld, 2023.08.24

Csaknem húsz Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában a hétvégén: a múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amelyen megtekinthetők lesznek azok a járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az autóbuszgyár történetében.

A Közlekedési Múzeum csütörtöki közleménye szerint a program részeként meg lehet nézni a Bringára váltva című időszaki kiállítást is, amely több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás kétszáz éves történetét és sport jellegű vonatkozásait.

A múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül 9 Ikarust mutatnak be a hétvégén, többek között a méltán híres 66-os "Farost", a sokak által ismert 211-est, az ikonikus 311-est, valamint az újonnan felújított, 1986-os gyártású 256.50 V modellt is - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eseményre a Volánbusz Zrt., BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) jóvoltából, valamint magánszemélyektől további 10 figyelemre méltó busz érkezik a helyszínre, például az Ikarus 180-as, továbbá egy különleges tárgyalóbuszt is megtekinthetnek az érdeklődők.

Pénteken a Mesél a 311 című programon megismerhetik a látogatók a legendás busz történetét, megtapasztalhatják a korabeli utazás körülményeit, valamint hallhatnak a 311-es egzotikus kalandjairól is - olvasható a közleményben.

Mint írják, szombaton a múzeum szakemberei több tárlatvezetéssel készülnek, melyek alkalmával egyes Ikarus buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az Északi Járműjavítóban kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat.

Az Ikarus Moziban először lehet megnézni a Múzeum Közlekedő ember című sorozatának egyik legújabb epizódját, amely Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be. A későbbiekben további epizódokat is elérhetőek lesznek a sorozatból, melyek az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést - olvasható az összegzésben.

Szombaton workshopok és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket - írják.

A közlemény szerint az Ikarus MiniFeszt mindhárom napja a Bringára váltva című kiállításra szóló belépőjeggyel látogatható. Szombaton és vasárnap hosszabb nyitvatartással - 19 óráig - várja a Közlekedési Múzeum az érdeklődőket, belépésre mindkét nap 18 óráig van lehetőség.

Bővebb információk az Ikarus MiniFesztről az esemény Facebook-oldalán találhatók - áll a MMKM csütörtöki összegzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!