Külügyi államtitkár: fontos az együttműködés a déli nyitás országaival

Belföld, 2016.09.30

Erősíteni kell az együttműködést a déli nyitás országaival, vissza kell térni azokba az országokba, ahonnan korábban kivonultunk - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken telefonon az MTI-nek.

Az államtitkár közölte: Argentínában, Uruguayban és Paraguayban járt az elmúlt napokban, hogy a déli nyitás keretében mélyülhessen a gazdasági és politikai együttműködés ezekkel az országokkal. Azokba az országokba, ahonnan az 1990-es években anyagi okokból kivonultunk, vissza kell térni, és ezért nyitották újra a chilei nagykövetséget két éve, az ecuadorit tavaly, jövőre pedig a perui és a kolumbiai nagykövetséget nyitják meg - magyarázta.

Azért is keresik a kapcsolatot a térség országaival, mert Magyarország külkereskedelme csaknem négyötöd részben az EU felé irányul, és ezt a függőséget szeretnék oldani azáltal is, hogy a világ olyan részeivel alakítanak ki együttműködést, amelyek korábban nem vagy csak kisebb jelentőséggel "voltak rajta a térképünkön" - mondta.

Magyar Levente kiemelte: Argentínában kereskedőházi képviselet nyílik néhány héten belül, és ez mindhárom most felkeresett országot érinti majd.

Kifejtette: a negyvenmillió lakosú Argentína hatalmas piac, és a tavalyi elnökválasztást olyan jelölt nyerte, aki "kinyitotta" az országot a befektetők és a külpiacok előtt. Ez lehetőséget jelent a versenyképes magyar vállalatoknak is, így ha "Argentínában meg tudjuk vetni a lábunkat", és tartós lesz a nyitottság a külföldi gazdasági kapcsolatok felé, komoly projekteket tudunk megvalósítani - vélekedett. Hozzátette: a legnagyobb lehetőséget a vízgazdálkodás jelentheti.

Az államtitkár szerint ez az együttműködési terület Uruguay tekintetében is fontos lehet, ahogyan a mezőgazdaság is. Az ország exportjának nyolcvan százalékát a mezőgazdaság adja, nagyon fejlett ott az agrárkultúra, "tudunk Uruguaytól tanulni". Úgy látja, ígéretes lehetőségeket rejt a magyarországi mezőgazdasági technológiák exportja és a kutatás-fejlesztési együttműködés.

Magyar Levente Paraguayról elmondta: fejlődő ország, hatalmas szabad területekkel, amelyek szinte mind alkalmasak mezőgazdasági művelésre, tehát rengeteg lehetőség kínálkozik például a mezőgazdasági feldolgozóipar számára. Ugyancsak ígéretes lehet a részvétel az infrastruktúra-fejlesztésben - mutatott rá. Hozzátette: Paraguay jelenleg óriási fejlődésen megy át és keresi a külföldi együttműködési lehetőségeket, mások pedig "ezt az országot még most fedezik fel".

Az államtitkár megjegyezte: Paraguayban oktatási megállapodást kötöttek, amellyel egyelőre öt hallgatónak kínálnak magyarországi ösztöndíjat, de ez a szám igény esetén tovább bővíthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!