Kutatási programot indított a máltai szeretetszolgálat és a Semmelweis Egyetem

Belföld, 2022.06.23

Közös kutatási programot indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Semmelweis Egyetem (SE), a vizsgált területek közé tartozik a hajléktalan emberek digitális eszközökhöz való hozzáférése, egészségügyi célú internethasználatuk és egészségértésük, a telemedicina alkalmazása a hajléktalanellátásban és innovatív szűrési projektek elindítása.

A szeretetszolgálat az MTI-vel csütörtökön azt közölte: a DocRoom program célja, hogy hiánypótló felmérésekkel pontosabb képet alkosson a hajléktalan emberek egészségének fejlesztési lehetőségeiről, és megalapozza a hibrid modell bevezetését az ellátásba, ez a személyes és az online egészségügyi konzultáció, illetve a mobil rendelés összehangolt működését jelenti.

Az SE Digitális Egészség kutatócsoportja és a szeretetszolgálat közös, több éven keresztül tartó kutatómunkában azt igyekszik felmérni, hogy a sérülékeny csoportok egészségügyi hozzáférését és ellátását hogyan javíthatják a digitális technológiák, a telemedicina vagy az okostelefon alapú platformok.

A közleményben idézték Győrffy Zsuzsát, az SE kutatócsoportjának vezetőjét, aki elmondta, hogy eddig három területet mértek fel a közös kutatás keretében: a telemedicina iránti attitűdöt hajléktalan emberek körében, a digitális eszközökhöz való hozzáférést és az egészségügyi célú internethasználatot. Ezek alapján úgy látják, a digitális egészségügy jól alkalmazható a hajléktalanok ellátásában is.

A kutatási projekt lezárult szegmense alapján megállapítható, hogy a telemedicina szolgáltatásaira a hajléktalan emberek ugyanolyan arányban nyitottak, mint a lakosság más csoportjai: a hajlék nélkül élők 69,6 százaléka rendelkezik telefonnal, 34,6 százalékuk okostelefonnal, és 10,8 százalékuk használt már egészségügyi applikációt - írták.

A három hónapos telemedicina pilot programban négy hajléktalanszállóról 55 páciens végezte el a hat online vizitből álló, krónikus betegségek kezelését szolgáló programot három szakorvos, illetve egy-egy, a szállókon dolgozó, ápolói végzettséggel rendelkező szociális munkás közreműködésével.

A kutatások eredményei alapján egy holisztikus szemléletű alapellátási modellt indítanak, amelyben a személyesen nyújtott rendelői szolgáltatások, a mozgó orvosi ellátás és az online vizit egy rugalmas, átjárható rendszert alkot - idézték Békási Sándort, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 24 órás egészségügyi centrumának főorvosát.

A DocRoom kutatási program keretében a szeretetszolgálat az innovatív ellátási formák mellett széles körű szűrővizsgálatok és prevenciós eszközök hatékonyságának vizsgálatát is tervezi. Ezek javíthatják a hajléktalan emberek egészségi kilátásait, emellett lehetővé tehetik más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészségének fejlesztését is - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!