Kutatók éjszakája - Csaknem négyszáz programmal várják az érdeklődőket Szegeden

Belföld, 2022.09.29

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

ELI-ALPS A közlemény szerint a szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon, kreatív foglalkozásokon, kalandtúrákon és más játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás új eredményeivel.

A kezdeményezéshez az egyetem szinte összes kara csatlakozott, így ötszáz oktató és csaknem négyszáz program várja az érdeklődőket, melyek egy része előzetes regisztrációhoz kötött.

Az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézete a mágia iránt érdeklődőket várja a Varázslatok élelmiszerekkel elnevezésű programján, amely során érdekes fizikai kísérleteket végezhetnek majd a résztvevők élelmiszerekkel, illetve saját lávalámpát is készíthetnek, akár már az óvodások is, természetesen szülői felügyelettel.

Mutasd a DNS-t, megmondom, ki volt! - az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetének bűnügyekhez kapcsolható tudományos tevékenységébe enged bepillantást. Lesz nyomkeresés, igazságügyi genetikai vizsgálatok a gyakorlatban, melynek során kiderül, hogy lehet valakit - például egy bűntett elkövetőjét - azonosítani a DNS alapján.

Saját ujjlenyomataikat rögzíthetik, és elemezhetik szakemberek segítségével, akik részt vesznek a TTIK Embertani Tanszék Árulkodó ujjlenyomatok -programján és megismerkedhetnek az ujjlenyomat-vizsgálatok történetével is.

Erre az estére megnyitja kapuit a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet is a nagyközönség előtt. Az intézetet bemutató bejárásokkal, látványos kísérletekkel, VR-szemüveges virtuális laborlátogatással, ismeretterjesztő előadásokkal, lézersakkal, tudományospóló-versennyel és alkatrész-simogatóval is várják az érdeklődőket.

Hódmezővásárhelyen, az SZTE Mezőgazdasági Kara szervez programokat, melyeken a többi közt az érdeklődők könnyen szaporítható dísznövényekből saját maguk indíthatnak steril tenyészeteket, gyógyteákat kóstolhatnak, megismerkedhetnek különleges zöldség- és gyümölcsfélékkel, s megtudhatják azt is, hogyan zajlik a gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó trófeák számítógéppel segített bírálata.

Idén csatlakozott a programokhoz az SZTE Baján található csillagvizsgálója is, ahol vetítések, előadások és szabad ég alatti távcsöves bemutató szerepel az est kínálatában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!