Kvótareferendum - Azok is szavazhatnak, akiknek a lakcímkártyáján a közterület korábbi elnevezése szerepel

Választás 2018, 2016.10.02

Azok a választópolgárok is szavazhatnak az országos népszavazáson, akiknek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratták át az új címüket, a közterület megnevezésének megváltozása miatt ugyanis nem lehet megvonni a választópolgár választójogát.

A választási eljárási törvény szerint a választópolgár a lakcímét vagy a személyi azonosítóját igazolja a szavazatszámláló bizottság előtt. Amennyiben a választópolgár lakcímkártyája az adott közterület korábbi elnevezését tartalmazza, a személyi számát tartalmazó hatósági igazolvánnyal igazolhatja magát.

Ugyanez igaz a névváltoztatásokra is: ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben változott meg (például házasságkötés miatt), és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg személyazonosságát.

A szavazatszámláló bizottságnak ilyen esetekben az okmány egyéb adatainak és az új névre szóló lakcímigazolvány adatainak összevetésével kell megállapítania a választó személyazonosságát. Kétség esetén pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával lehet az adatokat egyeztetni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!