Kvótareferendum - MSZP: a külföldön élők is szavazhassanak levélben!

Belföld, 2016.08.01

Az MSZP továbbra is az októberi kvótareferendumtól történő távolmaradásra kéri a választókat, ugyanakkor ismételten felszólította a kormányt, hogy a külföldön élő magyaroknak is biztosítsa a levélben szavazás lehetőségét minden voksoláson.  

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz egy olyan "hazug népszavazási kampányt" folytat, amely "megtéveszti az országot és kiviheti az Európai Unióból".

A kormányzat és a hatalom szervei "hazudnak, csalnak", aminek csak azzal lehet véget vetni, ha a választópolgárok elutasítják a "hazug, csaló politikai magatartást" - mondta, majd aláhúzta, az MSZP ezért biztat mindenkit arra, hogy maradjon távol az októberi referendumtól

Kiemelte, a magyar választási rendszer alkotmányellenes, mivel nem érvényesíti az egyenlő választójogot. Miközben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes "azzal kampányol, hogy mást már 800 ezer főt is meghaladja az általuk beszervezett kettős állampolgárok száma a határon túl", addig több mint 600 ezer külföldön élő magyar állampolgár csak személyesen, a külképviseleteken adhatja le voksát, ami akár több tízezer forintos költséggel is járhat számukra - fejtette ki.

Újhelyi István ezt alátámasztandó megjegyezte, a legutóbbi országgyűlési választáson az "ellenőrizetlen, furcsa körülmények között" levélben szavazók 95 százaléka a Fideszre szavazott, miközben a külföldön dolgozók töredéke, néhány tízezer tudott csak élni választási jogával.

A szocialista politikus közölte továbbá, néhány hete levélben jelezte alkotmányossági, jogi kételyeit Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének, aki szerinte "pökhendi, olyan igazi fideszes stílusú levélben" azt válaszolta, hogy nem lát kivetnivalót a lebonyolításban.

Ujhelyi István hangsúlyozta, sem az NVB-t- sem annak irodáját nem tartják a választások tisztaságát megfelelően felügyelő szervezetnek. Indokként említette a "néhány hónappal korábbi kopaszokkal kapcsolatos balhét", valamint azt, hogy szerinte az iroda "elcsalta" az MSZP állami termőföldekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!