Kvótareferendum - NVB: jogsértő volt az Együtt csepeli ételosztása

Választás 2018, 2016.10.05

Választási gyűlésnek minősül az Együtt vasárnapi, csepeli ételosztása - állapította meg egyhangú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, amiért az Együtt - A Korszakváltók Pártja október 2-ára, a népszavazás napjára ételosztást szervezett Csepelre, és egyben a népszavazás bojkottjára hívott fel. A kifogástevő szerint az ételosztás választási gyűlés, amelyet a szavazás napján tilos tartani.

Patyi András, az NVB elnöke felhívta a tagok figyelmét arra, hogy a Kúria szerdai, jogerős végzésében egy hasonló ügyben megállapította, választási gyűlésnek tekinthető a Párbeszéd Magyarországért pártnak ugyancsak a népszavazás napjára, a Kossuth térre szervezett rendezvénye.

Az NVB egyhangú döntéssel helyt adott a kifogásnak, és megállapította, hogy az Együtt Csepel-soroksári szervezete azzal, hogy a népszavazás napjára a választópolgárok befolyásolására alkalmas ételosztást szervezett, megsértette a választás tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket. Az ételosztás emellett megsértette a választási eljárás azon előírását is, hogy a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani.

Az NVB határozata nem jogerős, ellene öt napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!