Kvótareferendum - NVB: jogsértő volt az újpesti jegyző levele

Választás 2018, 2016.09.30

Jogsértőnek ítélte pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az újpesti jegyzőnek a népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdító levelét.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, a IV. kerületben ételcsomagot osztottak, a csomagban pedig benne volt Tahon Róbertnek, az újpesti jegyzőnek a levele, amiben a vasárnapi népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdított.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, állapítsák meg, hogy a jegyző a levéllel megsértette a választás tisztaságára, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket, és tiltsák el a jegyzőt a további jogsértéstől.

Mint mondta, a helyi önkormányzatok népszavazási kampányban való részvétele kapcsán a Kúria kifejtette, hogy a helyhatóságok a népszavazási kampányban részt vehetnek, akár a részvételre buzdításon túl is. Ugyanakkor - tette hozzá - a jegyző a helyi választási iroda, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője is, ezért a kampánytól távol kell magát tartania. Patyi András kitért arra, hogy a jegyző a levélben nemcsak a részvételre buzdít, "hanem a részvétel mellett a meghatározott irányú szavazásra is történik utalás", ez pedig sérti a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jegyző jogsértését.

A testület egy másik határozatában egyhangú döntéssel azt állapította meg, hogy a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban törvényt sértettek azzal, hogy szeptember 21-én az egyik tanteremben kihelyezték a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik plakátját. A határozat indoklásában hivatkoztak arra, hogy oktatási intézményben kampánykiadványokat nem lehet elhelyezni, mert azzal megsértik a választási eljárás alapelveit.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!