Kvótareferendum - NVI: a jogviták eldöntését segíti az útmutató a szavazatok érvényességéről

Választás 2018, 2016.09.19

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazatszámláló bizottságok tagjainak jogértelmezését megkönnyítendő sorolt fel példákat a választási segédletben az érvényes és érvénytelen szavazatokra - közölte az NVI elnöke.

Pálffy Ilona az MTI-nek azután beszélt erről, hogy Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint az NVI útmutatója törvénysértő, az érvénytelen szavazatokat is érvényessé akarja tenni. A politikus szerint a segédlet alapján szinte lehetetlen érvénytelenül szavazni, mert a nyilvánvalóan teljesen érvénytelen voksokat is érvényesnek, ráadásul "érvényes nemnek kell tekinteni".

Az NVI elnöke az MTI-nek azt mondta, a választási eljárásról szóló törvény azt írja elő, hogy érvényesen szavazni az "igen" vagy "nem" szavazat elhelyezésére szolgáló körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.

Az NVI a szavazatszámláló bizottságok tagjainak készített segédletben a törvény által megfogalmazott feltételt tette egyértelművé, és annak értelmezését megkönnyítendő sorolt fel példákat az érvényes és érvénytelen szavazatokra, hogy a tagokat segítse a vitás esetek eldöntésébe - mondta.

Hozzátette: a több mint 10 ezer szavazatszámláló bizottság tagjai esküt tettek és esküjüknek megfelelően őrködnek a választás tisztasága felett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!