Kvótareferendum - NVI: az iroda feladata a választópolgárok tájékoztatása

Választás 2018, 2016.07.14

A Nemzeti Választási Iroda törvényen alapuló kötelezettsége a határon túli választópolgárok tájékoztatása a népszavazásról - közölte az NVI csütörtökön az MTI-vel.

Az iroda közleményében arra reagált, hogy a sajtóban bírálták Pálffy Ilonát, az NVI elnökét, amiért az ungvári külképviseleti választási irodában kedden sajtótájékoztatót tartott a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szavazásával kapcsolatban.

Az iroda leszögezte: törvényen alapuló kötelezettsége, hogy tájékoztatást adjon minden nagykorú magyar állampolgárnak az országos népszavazással összefüggő általános tudnivalókról, például a szavazás lehetőségéről, módjáról. Ez a kötelezettség vonatkozik a magyarországi lakcímmel és az azzal nem rendelkező választópolgárokra egyaránt.

Az iroda a szavazással kapcsolatos technikai tájékoztatást többek között értesítők megküldésével, sajtótájékoztatók tartásával, választási információs szolgáltatás működtetésével egyenlő feltételekkel biztosítja minden, az országos népszavazáson választójoggal rendelkező magyar állampolgár számára - tették hozzá.

Mint írták, a választópolgárok oktatása mellett a Nemzeti Választási Iroda feladata, hogy a választási irodákat, így a külföldön működő, külképviseleti választási irodák tagjait is felkészítse a szavazással összefüggő feladataik ellátására, és ennek érdekében biztosítsa azok elméleti és gyakorlati oktatását, többek között előadások tartásával és választási füzetek elkészítésével.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke e tájékoztatási és oktatási kötelezettségének tett eleget többek között az ungvári külképviseleti választási irodában, július 12-én tartott sajtótájékoztatójával - tették hozzá. Megjegyezték: a sajtótájékoztató mellett az ungvári és beregszászi külképviseleti választási iroda 21 tagja is esküt tett és részt vett az oktatáson. Hasonló fórumokat tartanak július 20-án Kolozsváron és július 21-én Csíkszeredán - közölte az NVI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!