Kvótareferendum - Szakértők: a migráció nem pártpolitikai ügy

Választás 2018, 2016.09.12

A migráció nem pártpolitikai ügy, hanem az emberek legfontosabb problémája - erről beszéltek a téma szakértői az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában hétfőn.

Galló Béla politológus kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van abban, hogy a migráció európai, nemzeti probléma, nem pártpolitikai ügy. Felvetése szolgálhat belpolitikai célokat is, de sokkal nagyobb súlyú annál, semhogy erre hivatkozással le lehetne söpörni az asztalról - tette hozzá.

Közölte: az ellenzék megosztott, nincs a kormánnyal szembe állítható egységes álláspontja. Az unió pedig nem tudja hatékonyan kezelni a migrációs helyzetet, ezért a nemzeti kormányokra marad a probléma megoldása.

Európa sérülékeny földrész, vesztett a súlyából a 20. században, kérdés, hogy a muszlim bevándorlás felerősítheti-e ezeket a trendeket - vetette fel a szakember.

Galló Béla szerint a kötelező betelepítési kvótára vonatkozó politikai szándék megvan az unióban, erre fel kell készülniük a nemzeti kormányoknak.

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője azt emelte ki: az embereket leginkább a migránskérdés érdekli, csak ezután jönnek az ellenzék témái, például az egészségügy. Orbán Viktor a társadalmi elvárásoknak megfelelő rangsort állít fel, amikor a migránskérdést helyezi az első helyre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!