Latorcai: a magyarság folyamatos szabadságküzdelme a mai napig a megmaradásról szól

Belföld, 2022.07.23

A magyarság folyamatos szabadságküzdelme és harca a szuverenitásért a mai napig a megmaradásról, a szülőföldön maradásról, a kereszténységben maradásról szól - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára szombaton Szegeden, a XVII. Nándorfehérvári emléknapok megnyitóján.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, most is ugyanaz a kérdés, mint egykor Nándorfehérvárnál: megtartjuk-e Magyarországot magyarnak, Európát kereszténynek.

Az államtitkár felidézte, a magyar csapatok a rendezvény helyszínéről, a szeged-alsóvárosi templom mellől indultak az ostrom előtt álló nándorfehérvári erődítmény megerősítésére. A védők tízszeres túlerővel és a világ akkori legerősebb tüzérségével néztek farkasszemet.

Az 1456. július 22-én kivívott győzelmet egész Európa kitörő lelkesedéssel fogadta, a pápa az örömhír érkezésének napját főünneppé nyilvánította, a déli harangszóhoz pedig imádságot is rendelt - mondta a politikus.

Hozzátette: a bátor magyar helytállás egészen 1521-ig elvette a kedvét az oszmán birodalomnak attól, hogy Magyarország és Európa ellen hadjáratot indítson. A 16-17. században Európa, azon belül is régiónkban a Habsburg birodalom rá volt utalva Magyarországra, amely a hatalma tetőpontjára érő oszmán birodalommal szemben a kontinens védelmét biztosította.

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, már akkor is szóban több segítséget kaptunk, tettekben viszont annál kevesebbet. Ma sincsen ez másképp - jegyezte meg.

A különbség csak annyi - folytatta -, hogy ma Európa saját magát és önként akarja felszámolni valami "jóemberkedő", hamis befogadás kultúrájának jegyében. Aki ennek az "öngyilkos tervnek" ellent mer mondani - ahogy ezt évek óta tesszük mi, magyarok is -, azokra mindenféle jelzőt rásütnek a magukat progresszív demokratának nevezők - közölte az államtitkár.

Kiemelte, a helyzet egyre romlik, a számot azt mutatják, hogy az idei év első felében 92 százalékkal nőtt a magyar határt megsértők száma, és csaknem kétszeresére emelkedett az elfogott embercsempészek száma.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, figyelnünk kell keletre is, mert Európát 30 éve nem rázta meg olyan méretű fegyveres konfliktus, mint amilyen most zajlik Ukrajnában. A nyomában gyász, biztonságot kereső menekültek, továbbá egész Európára kiterjedő gazdasági és energiakrízis várható.

A magyar kormány célja a béke, a háborúnak minél előbb véget kell vetni, béketárgyalásra és megállapodásra van szükség. A háborúból pedig ki kell maradnunk - szögezte le az államtitkár.

Hozzátette: Magyarország ezért soha semmilyen fegyvert nem szállít és nem enged át a területén. Ugyanakkor befogadjuk és ellátjuk a valódi háború elől menekülőket, mert ez keresztényi kötelességünk.

A határokat védő rendőröknek és katonáknak köszönhető, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa lett. A következő évtizedben ez lesz az egyik legfontosabb erény, a biztonság a mi "kemény valutánk" - fogalmazott Latorcai Csaba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!