Legfőbb Ügyészség: minden OLAF igazságügyi ajánlást nyomozás követ Magyarországon

Belföld, 2024.06.19

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) minden igazságügyi ajánlását nyomozás követi Magyarországon - közölte a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-vel.

Azt írták: az OLAF 2023-as jelentése megállapította, hogy 2019 és 2023 között azokban az ügyekben, amelyekben a szervezet igazságügyi ajánlást tett, két esetben vádemelés történt, egy esetben pedig megszüntették a nyomozást. Hozzátették: ez 67 százalékos vádemelési arányt jelent, ami kimagasló, ugyanis az uniós vádemelési arány 37 százalék. Közölték azt is, tizenöt esetben a nyomozás folyamatban van, a nyomozást lezáró döntés még nem született meg; ez az úgynevezett függő döntés.

Mint írták, a magyar ügyészség - bár erre nincs törvényi kötelezettsége - Polt Péter legfőbb ügyész rendelkezése alapján az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolja, és abban értékelik.

A jelentésben "függő döntésként" értékelt igazságügyi ajánlások esetében Magyarországon minden esetben nyomozás van folyamatban - emelték ki. Hozzátették: a "függő döntés" - egyes sajtóorgánumok értelmezésével szemben - nem arra vonatkozik, hogy az igazságügyi ajánlásról magáról nem született döntés, hanem arra, hogy az igazságügyi ajánlással érintett nyomozásban még nem hozták meg a végső döntést. Az OLAF jelentése ennek megfelelően tér ki arra, hogy azokban az ügyekben, ahol az igazságügyi hatóság döntött, mennyi volt a megszüntetés és mennyi a vádemelés - írták.

Közölték azt is, az OLAF 2023-ban két igazságügyi ajánlást tett a magyar ügyészi szervezetnek, az egyik ajánlás alapján a nyomozást elrendelték a magyar hatóságok, a másik ajánlást a már folyamatban lévő nyomozásban használták fel és értékelték.

Tudatták azt is, hogy 2023-ban három ügyben - amelyekben korábban vádemelés történt - a bíróságok jogerős, vád szerinti marasztaló ítéleteket hoztak.

A magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók. Az OLAF és a magyar ügyészség az eddigi kiváló együttműködését 2022 februárjában munkamegállapodás formájában is rögzítette - emlékeztettek a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!