Lemondott Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója

Belföld, 2021.01.19

Tájékoztatom a Tisztelt Közönséget és a Kollégákat, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése alól felmentésemet kértem – írta kedd reggel kiadott sajtóközleményében Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Herczeg Tamás
A döntés előzményeiről korábban részletesen írt a Webrádió. Tavaly decemberben az év utolsó közgyűlési döntései között szerepelt egy olyan előterjesztés, mely jelentősen szűkítette a cég anyagi mozgásterét. Az elfogadott alapító okirat módosítás szerint a jövőben csak az alapító önkormányzat dönthet olyan befektetésekről, szerződéskötésekről, részletfizetésekről, kötelezettségvállalásokról, a követelésekről való lemondásról, amelynél az ügylet bruttó értéke meghaladja a 10 millió forintot.

Ennél is szigorúbb korlátozást jelent az a módosítás, mely szerint az önkormányzat engedélye kell a jövőben olyan pénzügyi döntésekhez, melyek esetében a befektetések, szerződéskötések, kötelezettségvállalások, részletfizetések, a követelésekről való lemondások bruttó értéke meghaladja az 1 millió forintot. Ez lényegében azt jelenti, hogy pénzügyileg teljesen az ellenőrzése alá vonta az önkormányzat a céget.

Akkori cikkünkben felvetettük, hogy kérdés, ilyen körülmények között a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. vezetése ilyen feltételekkel is vállalja-e a további munkát, hiszen lényegében szinte minden döntésükben az önkormányzat engedélyére lesz szükségük, ami az önállóságuk szinte teljes felszámolását jelenti. A válaszra nem kellett sokáig várni, hiszen az ügyvezető igazgató kedden közleményben tájékoztatta a sajtót, a közönséget, valamint kollégáit, hogy február 15-ével megválik posztjától.

Szakmai pályafutásom közel 14 éve köt a Játékokhoz, amelyből nyolc szezont Harangozó Gyula művészeti igazgatóval jegyzünk, aki szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől – írja többek között Herczeg Tamás a közleményben. A városvezetéssel való vitákra csak egy mondatban utal az igazgató, amely így szól: Az önkormányzati cégek és intézmények működését érintő strukturális reform keretében a markáns intézményi kultúrpolitikát az egységes városi stratégia váltja fel, amely már nem az általunk szorgalmazott önállóan működő Szabadtérire teszi a hangsúlyt.

Értesüléseink szerint régóta feszült a viszony a szegedi városvezetés és Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója között. Az önkormányzati tulajdonú cég vezetője például egészen másként gondolkodott a koronavírus-járvány idején az évad átalakításáról, mint Botka László polgármester. A városi vezetés azt is nehezményezte, hogy a cég túl sokat költ kötelezettségvállalásokra, és például néhány jogdíj kifizetése jelentős kiadást jelentett a cégnek, ugyanakkor az idén az előadások zöme elmaradt. Herczeg Tamás ugyanakkor azt írja lemondó közleményében, hogy pénzügyileg erős szervezetet ad át, közel háromszorosára, egymilliárd forint fölé nőtt vagyonnal és hatszorosára nőtt, 400 millió forintot meghaladó pénzkészlettel.

Fotó: reok.hu
(Webrádió)

Címkék

Herczeg Tamás REÖK
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!